Radojičić: Mjere u Banjaluci ostaju na snazi do 14. aprila

69
Foto: Igor Radojičić/Twitter

Sve mjere koje su preduzete u Banjaluci zbog situacije s virusom korona ostaju na snazi do 14. aprila, rekao je gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić, nakon sjednice gradskog Štaba za venredne situacije.

On je pozvao građane da sve mjere shvate ozbiljno, da se ne okupljaju i da poštuju naredbe u cilju sprečavanja prenošenja virusa sa čovjeka na čovjeka.

Radojičić je naveo da je u Banjaluci registrovano 135 zaraženih, a da se više od 2.500 ulica nalazi u izolaciji ili pod nadzorom.

– Imamo kontatntan rast broja zaraženih koji je još uvijek pod kontrolom, a u gradu funkcioniše i više karantina. Situacija je u fazi uspona iako je spriječeno eksplozivno širenje – naveo je on.

Radojičić je istakao da je Štab na današnjoj sjednici usvojio niz ekonomskih mjera podrške poslovnim subjektima, pogođenih epidemiološkom krizom.

– Kako bi se zadržala radna mjesta, Grad Banjaluka nastaviće sve planirane javne radove i investicije, u okvirnoj vrijednosti od 39 miliona KM. Grad će, preko gradskog Garantnog fonda, snositi puni trošak kamata za sve poslovne subjekte i preduzetnike, pogođene krizom, na primjer ako neki frizer ili drugi preduzetnik, koji sada ne može da radi, po okončanju krize mora da podigne kredit u banci da bi ponovo pokrenuo rad ili izmirio obaveze na ime plata i ostalog, Grad će mu platiti svu kamatu na taj kredit – rekao je on i dodao da će za ove svrhe biti izdvojeno 500.000 KM.

Procjenjuje se da će na ovaj način moći da se pokriju krediti do 10 miliona KM, a u narednim danima tražiće se način da se taj iznos dodatno uveća.

Radojičić je naveo da će više od milion KM biti usmjereno u subvencije poljoprivredi, sa ciljem podsticanja obrađivanja što većih površina.

Takođe, dodao je, Grad se odriče zakupnine na ime bašti ugostiteljskih objekata, poslovnih prostora u svom vlasništvu i uvodi niz povlastica za uslužne sektore, pogođene krizom koje se odnose na mart, april i maj.

– Naknade od članstva u upravnim odborima i sličnim tijelima preusmjeravaju se u republički fond, namjenjen saniranju posljedica krize. Privatnim zakupcima preporučeno da se odreknu zakupnina poslovnim sektorima, koji ne mogu da rade u aktuelnim okolnostima – naveo je gradonačelnik Banjaluke.

Radojičić je rekao da će od sutra u Banjaluci biti omogućena besplatna dostava lijekova licima starijim od 65 godina, kojima je već obezbijeđena besplatna dostava namirnica.

On je naveo i da je Štab donio odluku o odgađanju svih dešavanja vezanih za obilježavanje Dana Grada, kao i manifestaciju “Proljeće u Banjaluci”.

Konferencija za novinare – Banjaluka – Gradski štab za krizne situacije

Pratite konferenciju za novinare – Banjaluka – Gradski štab za krizne situacije#RTRS #RTRSvijesti

Posted by RTRS vijesti on Sunday, March 29, 2020