Radojičić: Most u Docu biće nova razglednica Banjaluke i služiće generacijama koje dolaze

24
Foto: Igor Radojičić/Facebook

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je da će novi i najveći most biti simbol grad, nova razglednica Banjaluke i most 21. vijeka koji će služiti generacijama koje dolaze.

– Jedna od najčudesnijih vještina je ona o pravljenju mostova među ljudima i obalama. Oni koji imaju mogućnost da sabiraju, okupljaju i spajaju ostaju zabilježeni kao pozitivni u istoriji. A oni koji grade i spajaju obale ostaju zapamćeni stotinama godina – rekao je Radojičić.

Foto: SRNA

On je dodao da je Banjaluka danas istinski i ponosni glavni grad Srpske.

– Ona nastoji biti regionalni centar i mora razmišljati o viziji svog razvoja i velikim projektima poput ovog. Ovaj projekat nosi simboliku Banjaluke novog vremena – rekao je Radojičić i izrazio zadovoljstvo što će u izvođenju prve faze radova biti zadužena domaća firma i zaposleni domaći radnici.

Foto: SRNA

Radojičić je rekao da je dio sredstava za prvu fazu radova obezbijeđen od Evropske banke za obnovu i razvoj, a dio iz budžeta Banjaluke.

– Ova faza radova trebalo bi da traje dvije godine, a ostale sukcesivno – otkrio je Radojičić i zahvalio republičkim institucijama za podršku ovom projektu na čelu sa bivšim premijerom i sadašnjim predsjednikom Srpske Željkom Cvijanović.

Saša Čvoro, koji je dio tima koji je napravio idejno rješenje Mosta, rekao je da će proces izgradnje mosta trajati dugo, ali da je taj objekat važan za razvoj Banjaluke.

Riječ je o početku prve faze izgradnje mosta, koji će graditi domaća kompanija „Integral inženjering“ koja je izabrana na međunarodnom tenderu i s kojom je nedavno potpisan ugovor o izgradnji.

Ovom događaju prisustvovali su predstavnici Gradske uprave, lideri pojedinih političkih partija, vlasnik „Integral inženjeringa“ Slobodan Stanković i brojni građani.

U prvoj fazi gradiće se kolski most namijenjen za saobraćaj motornih vozila, sa četiri saobraćajne trake u oba smjera, ukupne širine oko 21 metar, a rok za izvođenje radova je dvije godine.

Projekat uključuje i rekonstrukciju saobraćajnica i priobalnog dijela na obje strane rijeke Vrbas, koja će se izvoditi u sedam faza.

U kasnijim fazama radiće se i pješačko-biciklistički most, rekonstrukcija saobraćajnica sa obje strane Vrbasa, od Bulevara cara Dušana do mosta, kao i rekonstrukcija i proširenje postojeće Mačvanske ulice kod Klinike za psihijatriju i spajanje sa Istočnim tranzitom.

Jedna od faza je i uređenje podmostovlja i cijele zone Doca, uređenja obala Vrbasa i podnožja tvrđave Kastel, ušća rijeke Crkvene…

Pripreme za gradnju mosta trajale su tri godine, a idejno rješenje je dobijeno na međunarodnom arhitektonskom konkursu.