Svi radovi na Hramu Svetog Save biće završeni na jesen

38
Foto: panacomp.net

Svi radovi na Hramu Svetog Save na Vračaru biće završeni na jesen, čime se završava i viševjekovna borba za podizanje spomenika prvom srpskom arhiepiskopu, izjavio je vikar Njegove Svetosti episkop remezijanski Stefan.

Episkop Stefan je naveo da je do sada u hramu postavljeno oko 70 odsto mozaika i da bi, prema projektu, do kraja septembra trebalo da bude kompletno završen.

On je podsjetio da je presudnu ulogu u izboru mozaika kao tehnike i u omogućavanju njene realizacije imao dolazak predsjednika Rusije Vladimira Putina Srbiji 2012. godine koji je tada obećao patrijarhu Irineju pomoć pri završetku hrama.

– Ubrzo je nakon toga njegov tim obezbedio najbolje i najznačajnije mozaičare. Takvim načinom i organizacijom rada Rusi su pomogli u izgradnji kupole i oltarskog dela i vrednost te donacije bila je oko 10 miliona evra – rekao je episkop Stefan za „Blic“

Osim radova na mozaiku, u toku je i izrada jednog velikog i dva mala ikonostasa, a vrši se i postavljanje 318 polijeleja, ozvučenja, video nadzora i specijalne rasvjete namijenjene za osvjetljenje mozaika.

Episkop Stefan je istakao da će hram, kada radovi budu završeni i skinuta skela, zbog jedinstvenog enterijera izgledati dva puta veći.

– Svaki detalj u hramu je čudesan i sa ponosom možemo izjaviti da je naš hram najveći hram na svetu pod mozaikom, uopšte najveći na Balkanu i u nekim brojkama veći i od Hrama Hrista Spasitelja u Moskvi – kaže vladika.

On je istakao da je ideja patrijarha Irineja, mada još nezvanična, da u ovom hramu služe monasi što, kako je objasnio, i jeste stara tradicija, još u vrijeme starog Carigrada.