Radulović: Akcija „Koridor“ – opomena da se čuva sloboda i jedinstvo

17
Foto: SRNA

Načelnik opštine Modriča Jovica Radulović rekao je da je proboj koridora za građane Modriče bio spas, a danas je opomena da se čuva sloboda i jedinstvo naroda.

Radulović je rekao da je Modriča odlobođena probojem Koridora na Vidovdan, koji je od 1992. godine Dan opštine.

– Svake godine zajedno sa institucijama Repbulike Srpske obilježavamo proboj koridora, tačnije spajanje boraca Prvog krajiškog i Istočnobosankog korpusa Vopjske Republike Srpske koji se desio na teritoriji opštine Modriča – rekao je Radulović u Dugoj Njivi, gdje je obilježeno 30 godina od proboja „Koridor“.

On je istakao da je Modriča dala velike žrtve za slobodu i za Republiku Srpsku zbog čega sadašnje i buduće generacije moraju poštovati i voljeti Srpsku.

– Obaveza svih koji obavljaju funkcije u lokalnim zajednicama i u Republici Srpskoj da se maksimalno bore za njeno ekonomsko jačanje, jer samo jaka Republika Srpska može opstati – rekao je Radulović.

U Dugoj Njivi kod Modriče danas je, u organizaciji Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, obilježeno 30 godina od proboja koridora.

Vojnu operaciju „Koridor 92“, čijim je završetkom uspostavljena veza sa Srbijom i Srpska dobila kompaktnu teritoriju, izvele su snage 1. Krajiškog korpusa, Istočnobosanskog korpusa i policije Republike Srpske Krajine.

Komandant operacije bio je tadašnji komandant Prvog krajiškog korpusa, general Momir Talić.

Operacija je trajala od 14. do 28. juna na području Posavine i omogućila je spajanje zapadnih dijelova Srpske i Republike Srpske Krajine sa ostalim dijelovima Srpske i Srbijom.

Prema podacima Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih lica, u operaciji „Koridor“ poginulo je 877 pripadnika Vojske Republike Srpske, 15 pripadnika MUP-a Srpske i 17 pripadnika MUP-a Republike Srpske Krajine.