Rajčević: PMF – istraživačka i naučna institucija od velikog značaja

28
Foto: Srđan Rajčević/Twitter

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srđan Rajčević izjavio je danas da je Prirodno-matematički fakultet (PMF) u Banjaluci istraživačka i naučna institucija od neprocjenjivog značaja, te da je neophodno sagledati kako se kretati dalje u unapređenju rada.

Povodom 25 godina postojanja i rada ovog fakulteta, Rajčević je naglasio da je na ovaj značajan jubilej potrebno sagledati šta je to što PMF izdvaja od ostalih organizacionih jedinica Unigverziteta, ali i dati odgovor kako se kretati dalje.

– Potrebno je razmišljati o modernizaciji određenih studijskih programa, kako bi oni bili inovativniji i privlačniji budućim studentima – rekao je Rajčević novinarima prije početak svečane akademije upriličeno povodom jubileja PMF-a.

Prema njegovim riječima, resorno ministarstvo će sagledati situaciju sa aspekta podizanja kvaliteta samog nastavnog procesa na Univerzitetu u Banjaluci, ali i uopšte u sistemu visokog obrazovanja u Republici Srpskoj.

Rajčević je izrazio zadovoljstvo zbog dosadašnjeg rada ove visokoškolske ustanove, te naveo da je potrebno zajedničkim snagama dati odgovore kako najbolje reagovati na ključne izazove sa kojima se suočavamo i u vremenu pandemije i u vremenu koje će doći nakon pandemije.

Rajčević je podsjetio da je pandemija bila vrlo izazovna za obrazovni sektor u čitavom svijetu, pa i u Srpskoj.

– Morali smo da posežemo za određenim privremenim rješenjima u smislu izvođenja nastavnog procesa. Na nekim fakultetima, koji su više orijentisani ka tehničkim naukama, to je išlo nešto lakše, dok smo negdje imali određenih poteškoća. Međutim, kada se sagleda cijela situacija, mogu da kažem da je visoko obrazovanje u Republici Srpskoj odgovorilo izazovu trenutka – naveo je Rajčević.

Dekan PMF-a Goran Trbić izjavio je da je ova visokoškolska ustanova veoma zadovoljna mladim kadrom, njihovim dostignućima na naučnom polju u domaćoj, ali i u međunarodnoj javnosti.

– Uvijek može bolje i trudićemo se da bude tako. Svemu tome doprinosi i jako dobra saradnja sa Univerzitetom, ali i Vladom Republike Srpske, odnosno resornim ministarstvima na koja se uvijek možemo osloniti za pomoć pri nabavci naučne opreme i stimulisanje naučnog rada na našem fakultetu – rekao je Trbić.

On je ukazao i na dobro saradnju sa Ministarstvom zua prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, koje je pomoglo sanaciju zgrade fakulteta.

– Trudimo se da u svom radu pratimo trendove. Prije tri godine smo modernizovali studijski program Matematika i informatika, pokrenuli smo studij Informatike koji je dosta interesantan studentima – naglasio je Trbić.

Trbić je naveo da rukovodstvo PMF-a trenutno radi na modernizaciji nastavnog smjera u okviru Geografije, gdje sljedeće godine planiraju upis na dva nova smjera g-informatiku i turizmologiju.

Svečanoj akademiji na Prirodno-matematičkom fakultetu prisustvovali su ministar trgovine i turizma Suzana Gašić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Boris Pašalić, te brojne zvanice iz naučnog života Republike Srpske.