Vasić: Samo politički realitet može očuvati BiH, ali ne radi se o BiH, već o uništenju Srba i Republike Srpske

53
Foto: Rajko Vasić

Piše: Rajko Vasić

Borjana Krišto, Hrvatica koja je studirala u Banjaluci, juče je održala političku lekciju Briselu i Sarajevu, briselašima i bakirašima, na nivou najveće dubinske političke analize koja je ikada načinjena o BiH.

Ona je u Briselu, nekim poslaničkim birokratama, rekla da ne po stoji čarobni štapić koji može promijeniti mišljenje Republike Srpske i da BiH bez Republike Srpske ne može da odlučuje.

Nikakvu genijalnost Borjana nije pokazala. Pokazala je, samo, politički realitet, koji se temelji na realnoj podlozi – Dejtonskom sporazumu.

Kako politički realitet stoji kod drugih aktera u BiH?

Zapad, od početka odstupa od Dejtonskog sporazuma i Ustava, koje je sam produkovao. To je zapadni način projektovanja trendova. Sve što učine, ili što primoraju drugog da učini, samo je jedan od pretkoraka za rušenje zbog neke buduće projekcije.

Zapad se nikada nije opterećivao političkim realitetom.

Saraj-čador, bakiraši, unitaristi, ne znaju šta je politički realitet. Da znaju, ne bi, onomad, dali vjeru za fes i malo ćaršije.

Oni žive u neootomanskom vilajetu virtuelne teritorije koja je kobiva njihova. Koriste Zapad u lobističko labilnom svijetu zavaravanja i to projektuju kao vlastitu realnost.

Hrvati u BiH, od početka su bili van političkog realiteta. Kada je došlo do opstanka, vratili su se.

Zato, sada, Sarajevo, ima problem sa Hrvatima, koji nemaju ni entitet i malobrojniji su od Srba. Jer imaju problem sa političkim realitetom. Opstanak, dakle.

Svijest o opstanku pomaže formiranju svijesti političkog realiteta. Što ne mora da bude obavezan slijed.

Srbi u Hrvatskoj su nestali, a nisu došli do političkog realiteta.

Republika Srpska, ljudi Republike Srpske, od početka su imali svijest opstanka. Zato, danas, imaju svijest političkog realiteta.

Istrebljivačka istorija Zapada, ustaša i muslimana, ulila im je to u svaku ćeliju.

Zato svi imaju problem sa Republikom Srpskom.

Glas Borjane Krišto neće otrijezniti zapadaše i unitariste, ali će dobronamjernima otvoriti oči.

I to je, za nas, veliki skok u opstanak.