Rast antisemitskog djelovanja u dijelovima BiH naseljenim muslimanima

10
Foto: Faktor

Sarajevske političke institucije i mediji tradicionalno pokušavaju da prikriju latentnu poruku antisemitizma koji je istorijski prisutan u muslimanskom društvu u BiH, a Hamasov napad na Izrael i nasilje u Gazi koje je uslijedilo otežali su to nastojanje, jer je postalo nemoguće prikriti spontane javne izlive antiizraelskih i antisemitskih stavova.

Ovo se ističe u osvrtu Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica na krizu u Gazi i ponovnu pojavu antisemitizma u BiH.

U tekstu se navodi da će hronična nestabilnost vlasti u BiH i međunacionalna neprijateljstva neizbježno dovesti do toga da će međunarodni problemi, posebno oni koji se dotiču muslimanskog svijeta, povećati tenzije unutar države.

Štaviše, kao što je vidljivo u ovom slučaju, dodaje se, ove tenzije se danas manifestuju u povećanju nivoa antisemitizma u javnosti.

– Ovu situaciju još opasnijom čini činjenica da su muslimanima naseljeni dijelovi BiH i dalje dom brojnim spavačkim ćelijama Al-kaide i ISIL-a koje bi se mogle aktivirati ako i kada stigne naređenje (treba imati na umu da je BiH dala više dobrovoljaca u ISIL po glavi stanovnika od bilo koje zemlje u Evropi). Prema situaciji iz oktobra ove godine, izvještaji italijanskih obavještajnih službi govore da u BiH djeluje skoro 20 islamističkih terorističkih grupa. Iako se čini da je bezbjednosna situacija stabilna u dijelovima države koji su naseljeni Hrvatima i Srbima, nažalost, većina sarajevskih političkih institucija i medijskih kuća nije spremna da se suoči sa ovim problemom, nego radije povlađuje latentnim antisemitskim strujama u društvu BiH – ističe se u osvrtu.

Kada se sagleda ova realnost, navodi se u tekstu, aktuelni rat između Hamasa i Izraela povećaće još jedan raskol u društvu BiH i stvoriti ovoj zemlji novu dimenziju diplomatskih i bezbjednosnih problema.

– Važno je napomenuti da trenutni porast antisemitskog raspoloženja i djelovanja u BiH preovladava samo u dijelovima koji su naseljeni muslimanima. Na hrvatskim i srpskim prostorima, vlada bitno drugačija atmosfera – naglašava se u tekstu.

U Republici Srpskoj, na primjer, dodaje se u osvrtu Republičkog centra, tokom proteklih 15 godina politički lideri ulažu združene napore na razvijanju veza sa Izraelom i podržavaju izraelske interese na međunarodnim forumima.

Podsjeća se da je Jerusalem Post, na primjer, opisao Republiku Srpsku kao „najboljeg prijatelja Izraela u Evropi“.

– Tokom obilježavanja „Dana Izraela“ u Banjaluci, ambasador Izraela u BiH Dejvid Koen zahvalio je predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku riječima: „Gospodine predsjedniče, Država Izrael Vam je zahvalna na Vašem ličnom doprinosu da BiH nikada ne glasa protiv Izraela u UN niti na bilo kom drugom međunarodnom forumu“. Godine 2014, u Banjaluci je otvoren Jevrejski kulturni centar, za koji je Radio Slobodna Evropa rekao da je prvi centar te vrste koji je otvoren na Balkanu nakon Drugog svjetskog rata – podsjeća se u tekstu.

Uvredljiva reagovanja sarajevskih političara usmjerena na buđenje antisemitskih osjećanja

U osvrtu Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica na krizu u Gazi i ponovnu pojavu antisemitizma u BiH ukazuje se da su čak i prije izbijanja rata između Hamasa i Izraela redovno bilježeni dokazi vidljivog povećanja gotovo nonšalantnog antisemitizma, a Hamasov napad na Izrael pokrenuo je novi talas antisemitizma u dijelovima BiH koji su naseljeni muslimanima.

– U januaru ove godine, vandali su nacrtali kukasti krst na amblemu Izraelske privredne komore u Sarajevu. U osudi ovog incidenta, predsjednik organizacije Amir Gros Kamiri objavio je saopštenje u kom je rekao da su „nedavni zločin iz mržnje i slike nacističkih simbola preko zastave jevrejske države duboko zabrinjavajući i predstavljaju upozorenje…“. U maju 2023. godine, na ekskurziji jedne osnovne škole tokom koje je organizovan obilazak hrišćanskih, jevrejskih i muslimanskih bogomolja u sarajevskoj opštini Stari grad, jedan broj učenika nije ušao u jevrejsku sinagogu jer su im to „roditelji zabranili“. U junu 2023. godine, otkazan je pokušaj obilježavanja Dana državnosti Izraela u Sarajevu. Organizatori manifestacije, Izraelska privredna komora u BiH i nerezidentna izraelska ambasadorka u BiH Galit Peleg, otkazali su događaj nakon što je gradonačelnik Sarajeva Benjamina Karić odbila da sarajevska Vijećnica bude osvijetljena bojama izraelske zastave, jer, kako je rekla, nije htjela da „vrijeđa osjećaje građana Sarajeva“ – navodi se u tekstu.

Do, možda, najupečatljivijeg izliva antiizraelskog i antisemitskog raspoloženja u BiH posljednjih mjeseci, dodaje se u tekstu, došlo je na demonstracijama podrške Hamasu/Palestini u Sarajevu 22. oktobra, na kojima je bilo okupljeno nekoliko hiljada ljudi, gdje su prisutni mahali zastavama ISIL-a, Palestine i takozvane „Armije BiH“, a brojni transparenti antisemitskog sadržaja bili su vidljivi u masi.

U osvrtu se ocjenjuje da je čak i sarajevskom medijskom establišmentu postalo gotovo nemoguće da ignoriše porast antisemitizma među muslimanima u BiH.

– Na primjer, 26. oktobra 2023. godine, nakon što je ceremonija obilježavanja godišnjice Kristalne noći u Sarajevu morala biti otkazana iz bezbjednosnih razloga, sarajevski ‘Dnevni avaz’ objavio je članak u čijem naslovu se tvrdi sljedeće: „Sarajevski Jevreji u strahu: nezapamćen nivo antisemitizma prisutan u BiH“ – podsjeća se u tekstu.

Hamasov napad na Izrael 7. oktobra pokrenuo je novi talas antisemitizma u dijelovima BiH koji su naseljeni muslimanima, navodi se u osvrtu, a sarajevski zvaničnici pažljivo su odmjeravali svoje reagovanje na aktuelnu krizu, trudeći se da ne kritikuju Hamas, nego Izrael.

– Na primjer, gradonačelnik Sarajeva Benjamina Karić, uvijek oprezna da ne uvrijedi muslimanski senzibilitet u gradu, javno je osudila činjenicu da je ‘licemjerno osuđivati samo napad Hamasa na Izrael, a ne osuditi sve što se dešavalo prije toga’. Reagujući na njene dvosmislenosti i zamagljivanja, izraelska ambasadorka Peleg je na platformi „Iks“ Karićevoj postavila pitanje: „Ako podržavate Palestince, zašto ne osudite Hamas“ – podsjeća se u osvrtu.

Direktniji primjer antiizraelskog žara, koji je evidentan u Sarajevu, navodi se u tekstu, bio je komentar Zlatana Begića, kolege Željka Komšića („hrvatskog“ člana Predsjedništva BiH koji je 95 odsto glasova dobio od muslimana) koji je u objavi na platformi napisao: „Pred licem čitavog svijeta teroristička izraelska vlast provodi genocid nad narodom Palestine. SAD, Velika Britanija, Francuska, Njemačka i drugi, da li ste svjesni da ste krivi jednako kao i Izrael?“.

Međutim, ukazuje se u tekstu, čak i njega nadmašio je sam Komšić, koji je imao u javnosti i diplomatiji gotovo nezamislivu razmjenu stavova sa izraelskim ambasadorom Peleg.

– Nakon što je Komšić u intervjuu rekao da se napad Hamasa na Izrael mora posmatrati „u kontekstu“, Peleg mu je odgovorila pitanjem: „U kom kontekstu, gospodine Komšiću? U kontekstu ISIL-a? U kontekstu Aušvica? Koji kontekst daje legitimitet mučenju male djece? Da otimaju bake? Da ubijaju bebe u njihovom krevetu?’ Na to je Komšić odgovorio, sa čak i njemu nesvojstvenom žestinom, tako što je izraelsku ambasadorku nazvao ‘zlonamjernom, izmanipuliranom lažljivom budalom“ – naglašava se u osvrtu.

Dalje se podsjeća da se napadu na izraelsku ambasadorku pridružio i Rijad Ahmetović, predsjednik Foruma mladih Kruga 99, koji je rekao: „Nećemo osuditi Hamas jer ste vi teroristi!… Izrael je tvorevina zasnovana na okupaciji i genocidu i zbog toga osuđujemo vas“.

– Uvredljivi i ponižavajući karakter reagovanja ovih sarajevskih političara nije slučajan. Namjerno su usmjerena tako da pobude latentna antisemitska osjećanja mnogih njihovih birača – navodi se u osvrtu.

Dolaskom islamističkog pokreta Alije Izetbegovića na vlast, antisemitizam sve vidljiviji

Devedesetih godina antisemitski napadi propagirani od ekstremnih muslimanskih klerika i sličnih ekstremističkih medijskih ličnosti postaju sve češći i vidljiviji u BiH, a nakon što je islamistički politički pokret Alije Izetbegovića došao na vlast, bilo je neizbježno da se latentne struje antisemitizma ponovo pojave u bh društvu.

Ovo se konstatuje u osvrtu Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica na krizu u Gazi i ponovnu pojavu antisemitizma u BiH.

U periodu nakon 1995. godine, sarajevska džamija kralja Fahda, nekada opisivana kao „košnica aktivnosti Al-kaide“, postala je epicentar bosanskog islamističkog ekstremističkog pokreta, navodi se u osvrtu.

– Njemački novinar koji je posjetio ovu džamiju piše o hutbi (propovijedi) koju je održao glavni imam džamije, jedan od Izetbegovićevih ratnih komandanata, Nezim Halilović Muderis: Uništenje Izraela najavljuje se bujicom riječi. „Cionistički teroristi“, grmi imam sa zastakljenog minbera u dnu džamije. „Životinje u ljudskom obliku“ pretvorile su pojas Gaze u „koncentracioni logor“, a to označava „početak
kraja“ jevrejske pseudo-države. Više od 4.000 vjernika sluša vjersku službu u džamiji kralja Fada, nazvanoj po pokojnom monarhu Saudijske Arabije, kralju Fadu Bin Abd al-Asisu al Saudu. Žene sjede odvojeno, zaklonjene u lijevom krilu zgrade. To je dan hutbe, velike propovijedi koja se održava petkom, a grad u kom je imam predvidio smrt Izraela nalazi se na nekih 2.000 kilometara (1.240 milja) sjeverozapadno od Gaze. To je grad u srcu Evrope: Sarajevo – naglašava se u osvrtu.

U sličnom tonu, dodaje se, Muharem Štulanović, dekan Islamsko-pedagoškog fakulteta u Bihaću, promoviše sljedeće stavove: „Postoje tri važna spoljnopolitička faktora koja igraju ulogu u kreiranju budućnosti – Amerika, Jevreji i Šiti. Što se tiče Amerike, sve je poznato. To je jedan od glavnih neprijatelja muslimana i islama u svijetu. Dalje, Jevreji su neprijatelji islama i to broj jedan. I neće doći Sudnji dan, to je u vjerodostojnom hadisu i to je istina, dok ih muslimani potpuno ne pobijede. Neće nastupiti Sudnji dan, završetak ovog svijeta, dok muslimani ne povedu sveopšti boj protiv Jevreja, pa će u toj bici Jevreji biti toliko poraženi da će ih muslimani pobiti. Oni će se tako razbježati da će se kriti za svako drvo i za svaki kamen. I svako drvo i svaki kamen će govoriti: ‘O, Muslime, Robe Božiji, evo ga Jevrej, sakrio se iza mene, dođi pa ga ubij'“.

U osvrtu Republičkog centra podsjeća se da je „možda najglasnije antisemitsko glasilo u BiH u poslijeratnom periodu bio časopis „Saf“ (Saff), koji su izdavali bivši pripadnici jedinice bosanske Al-kaide, odreda El-Mudžahedin, koji je bio u sastavu armije bosanskih muslimana“.

Tokom postdejtonskog perioda, dodaje se, „Saf“ je objavljivao članke u kojima je tvrdio da su „fašizam = pederluk“, „pederluk = terorizam“ i „pederi su očevi pedofila“.

– Tipični stavovi i argumentacija koje se mogu naći u časopisu „Saf“ su sljedeći: „Amerikancima su važni pederi, a ne muslimani, jer pedere niko ne smije da bije, a muslimane bije i sama Amerika… nacisti, cionisti i pederi su pravi majstori da od sebe naprave žrtvu kad ih niko ne dira. Tako je Hitler zapalio Rajhstag pa optužio Jevreje. Tako su cionisti priredili 11. septembar, pa optužili muslimane. Tako pederi počesto izudaraju sami sebe, pa optuže druge… Ne zaboravimo, pederizam je totalitarna ideologija, spremna na manipulaciju, na korupciju, laž i nasilje, a time spremna i na terorizam kao oblik borbe za nametanje svoga pogleda na svijet“ – navodi se u tekstu.

Urednici časopisa „Saf“, dodaje se, često pominju „terorističku državu Izrael“ i promovišu brojne oblike poricanja holokausta, a jedan od najistaknutijih kolumnista ovog časopisa, Fatmir Alispahić, osudio je činjenicu da se u Bosni ne mogu dobiti navodne „zapadnjačke studije“ u kojima bi čitaoci mogli saznati da u poslijeratnoj Evropi nisu pronađene značajnije količine pepela, dok bi se „od šest miliona kremiranih Jevreja stvorilo bar jedno brdo šljake“.

– Alispahić takođe smatra da je u tim studijama pokazano da je tek 300.000 Jevreja stradalo tokom Drugog svjetskog rata, i to od posljedica tifusa. Alispahić, dalje, kaže da „Jevreji preko medijske industrije holokausta, a posebno filma, drže svijet u obmani o svome stradalništvu, kako bi abolirali cionistički imperijalizam i zločine“. Urednici „Safa“ takođe često pokušavaju da uspostave veze između cionizma i pokreta za prava homoseksualaca. Navedeni Alispahić, na primjer, autor je članka „Pederizam – rat protiv boga i čovjeka“, u kom postavlja pitanje: „Da li se radi o zavjereničkom planu za smanjenje stanovništva na planeti, ili o cionističkom projektu koji ide za globalnim uništavanjem kulture porodice, kako bi sačuvana jevrejska porodica ostala uporište novim vladarima svijeta“ – navodi se u osvrtu.

Ova gledišta, naglašava se, nisu tvrdnje izolovanih ludaka u društvu bosanskih muslimana, nego se čini da su opšteprihvaćena.

Organizacija koja se naziva „Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike“ proglasila je Fatmira Alispahića 2004. godine za „ličnost godine“. Alispahić je i član savjeta „međunarodnog ekspertskog tima“ za takozvani „Institut za istraživanje genocida, Kanada“.

Kompletan osvrt Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zličina i traženje nestalih lica pročitajte OVDJE.