Razoran zemljotres u Maroku

5
Foto: Reuters

Broj žrtava popeo se na više od 600 stradalih i više od 300 povrijeđenih u zemljotresu magnitude 6,8 koji je u petak uveče pogodio Maroko, saopštile su vlasti ove zemlje.

Broj poginulih u zemljotresu u Maroku porastao je na 632, a povređeno je 329 ljudi, objavila je marokanska državna TV stanica Al Aula, pozivajući se na Ministarstvo unutrašnjih poslova. Pedeset i jedna osoba je u kritičnom stanju.

Prethodno je saopšteno je da najviše štete i poginulih u teško dostupnim planinskim oblastima, a da su najmanje 153 osobe povrijeđene i transportovane u bolnice na liječenje.

Zemljotres se dogodio u planinskom lancu Visoki Atlas u Maroku nešto poslije 23 sata po lokalnom vremenu, na relativno maloj dubini od 18,5 kilometara, sa epicentrom 72 kilometra jugozapadno od Marakeša.

Američki geološki zavod saopštio je da je zemljotres bio preliminarne jačine 6,8 stepeni Rihterove skale, uz podrhtanje koje je trajalo nekoliko sekundi.

Američka agencija je izvestila o naknadnom potresu jačine 4,9 stepeni Rihterove skale koji se dogodio 19 minuta kasnije.

Epicentar potresa u petak bio je u blizini grada Ighil u provinciji Al Hauz, otprilike 70 kilometara (43,5 milja) južno od Marakeša.