Remi Amerike i Velsa

1
Foto: AFP

Sjedinjene Američke Države i Vels odigrali su neriješenu utakmicu, 1:1 u prvom kolu Grupe B.

Amerikanci su otvorili utakmicu ofanzivno, napadali su i do 20. minuta imali su dvije izgledne prilike za pogodak, međutim golman Velsa Henesi je reagovao smireno.

U nastavku, Vels je i dalje čekao priliku da postigne gol iz eventualnog kontranapada.

SAD je na početku napadao po desnoj strani terena, da bi oko 25. minuta promijenio stranu. Kreator je uglavnom bio Pulišić.

Prvi gol na meču postigao je Timoti Vea u 36. minutu nakon lijepe asistencije Kristijana Pulišića, koji je predriblao dva protivnička fudbalera i proturio loptu do strijelca gola.

Na poluvremenu, statistički, ali i rezultatski gledano SAD je bila bolja reprezentacija. Imali su čak 58% posjeda lopte, 15% je bilo kada se lopta nije nalazila u nogama nekoga od igrača oba tima, dok je Vels imao samo 27% kotrolisanja lopte.

U drugom poluvremenu Vels je počeo ofanzivno i agresivno. Kifer Mur je zamenio Džejmsa i odmah je primjećena bolja igra „zmajeva“.

Čini se da su uloge bile promijenjene do pred kraj utakmice, „jenkiji“ su bili potisnuti i čekali su kontru.

U 81. minutu defanzivac SAD-a Cimerman je srušio kapitena Velsa u šesnaestercu, da bi već u narednom minutu Bejl doneo izjednačenje na utakmici, čime je postavio konačan rezultat meča.

Garet Bejl je postigao prvi gol za Vels na Mundijalu nakon 64 godine, budući da su „zmajevi“ u Kataru prvi put na Svjetskom prvenstvu još od Svjetskog kupa 1958. godine u Švedskoj.

Na koncu može se konstatovati da je podjela bodova najrealnija i najpravednija opcija.

U drugom kolu Grupe B, 25. novembra sastaće se Vels – Iran i Engleska – SAD.

Ranije danas Engleska je ubijedljivo savladala Iran rezultatom 6:2.