Republika Srpska ujedinjena u borbi za očuvanje svojih institucija

12
Foto: Vlada Republike Srpske/Twitter

Nema nijednog razloga da bude zabranjen skup podrške predsjedniku Republike Srpske i direktoru Službenog glasnika protiv kojih je Tužilaštvo podiglo optužnicu zbog nepoštovanja odluka Kristijana Šmita. Rekao je ovo predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji Đorđe Radanović koji podsjeća da je Odbor skup uredno najavio policiji Kantona Sarajevo za petak u 18.00 časova ispred kompleksa pravosudnih institucija BiH u Sarajevu.

Podršku skupu „Srpska pred sudom“ danas je pružila i Boračka organizacija Republike Srpske.

Sve više je zainteresovanih udruženja i pojedinica iz Republike Srpske i drugih krajeva da u petak, ispred zgrade Suda i Tužilaštva BiH, javno kažu šta misle o montiranoj optužnici i potencijalnom sudskom progonu predsjednika Srpske i direktora Službenog glasnika. MUP Kantona Sarajevo na vrijeme je obaviješten od organizatora čime su se stekli zakonski uslovi za održavanje skupa „Srpska pred sudom“.

– Sve će biti dostojanstveno. Mi želimo da se okupimo i kažemo svoje mišljenje u vezi rada Tužilaštva. Skup je odobren i nema razloga da se zabrani. Da bi se zabranio MUP bi morao donijeti poseban akt, a toga nema, dakle skup je odobren i biće održan 1. septembra u 18.00 časova – rekao je predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH Đorđe Radanović.

Borci Republike Srpske, okupljeni u Boračkoj organizaciji i Udruženju Veterana, podržavaju najavljeno mirno okupljanje ispred Suda i Tužilaštva BiH, s kojeg će se, kako kažu, poslati poruka podrške predsjedniku i svim srpskim zvaničnicima. Mora se javno reći dosta lovu na Srbe i ugrožavanju dejtonske pozicije Srpske, poručuju borci.

– Boračka organizacija Republike Srpske podržava najavljene proteste koji treba da budu organizovani u petak. Ako dopustimo da nam visoki predstavnik i sudije Bošnjaci u Sudu odlučuju ko će biti predsjednik Srpske, znači ili je ovo klasični protektorat ili ovo vodi u unitarnu BiH za koju se nismo borili – rekao je predsjednik BORS-a Radan Ostojić.

– Okupićemo se i podržati miting koji će se održati 1. septembra pred zgradama Suda i Tužilaštva BiH. Moramo da ustanemo i branimo institucije Republike Srpske posebno predsjednika i evo vidimo kolateralna šteta je i vršilac dužnosti direktora Službenog glasnika. Nema nam druge, moramo braniti Republiku Srpsku – rekao je predsjednik Udruženja Veterani Republike Srpske Zoran Miljanović.

SNSD podržava namjeru nevladinih organizacija da pred Sudom i Tužilaštvom BiH iskažu podršku institucijama Republike Srpske i protest zbog montirane političke optužnice protiv Milorada Dodika i Miloša Lukića, potvrdio je portparol te stranke Radovan Kovačević. Eventualna zabrana skupa, kaže, bila bi poruka da Srbi u Federaciji nemaju nikakva prava.

– Razumjeli smo da to „Srpska pred sudom“ znači da se sudi cijeloj Srpskoj i svakom Srbinu u BiH, isto tako razumjeli smo da to „Srpska pred sudom“ znači da cijela Srpska treba da se nađe pred ovdje Sudom i Tužilaštvom BiH. Bez obzira na to kakve će odluke biti pozivamo građane da se odazovu organizatorima i krenu na ovaj skup – naglasio je portparol SNSD-a Radovan Kovačević.

U SDS-u i ne znaju za najavljeni skup, bar tako kažu. Tako da je o podršci organizatorima i pozivu građanima da u petak dođu u Sarajevo izlišno i govoriti.

– Na koji način će se braniti ova dva čovjeka o kojima govorite to je njihova stvar. Sami protesti – nisam ni znao dok mi niste rekli, vjerujte nemam neki poseban komentar – kaže delegat SDS-a u Klubu Srba Doma naroda Parlamentarne skuupštine BiH Želimir Nešković.

Dok traju organizacione pripreme za skup podrške predsjedniku Republike Miloradu Dodiku i vršiocu dužnosti direktora Službenog Glasnika Milošu Lukiću, iz Suda BiH i dalje bez odgovora o zahtjevu za izuzeće sudije Jasmnine Ćosić Dedović koja je dobila optužnicu na potvrđivanje.