Republiku Srpsku ćemo braniti i u Sarajevu: Podrška skupu „Srpska pred sudom“

8
Foto: @SNSDDodik/Twitter

Skup podrške predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i vršiocu dužnosti direktora Službenog glasnika Milošu Lukiću, protiv kojih je Tužilaštvo podiglo optužnicu zbog nepoštovanja odluka Kristijana Šmita, uredno je najavljen za petak u 18 časova ispred kompleksa pravosudnih institucija BiH u Sarajevu i nema nijedan razlog da bude zabranjen, poručio je organizator skupa Đorđe Radanović, predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji.

Podršku skupu „Srpska pred sudom“ danas je pružila i Boračka organizacija Republike Srpske.

Portparol SNSD-a Radovan Kovačević rekao je da ta stranka podržava namjeru nevladinih organizacija da pred Sudom i Tužilaštvom BiH iskažu nezadovoljstvo zbog montirane političke optužnice protiv Milorada Dodika i Miloša Lukića. Eventualna zabrana skupa, kaže, bila bi poruka da Srbi u Federaciji nemaju nikakva prava.

– Boračka organizacija Republike Srpske podržava najavljene proteste koji treba da budu organizovani u petak. Ako dopustimo da nam visoki predstavnik i sudije Bošnjaci u Sudu odlučuju ko će biti predsjednik Republike Srpske, znači ili je ovo klasični protektorat i ovli ovo vodi u unitarnu BiH za koju se nismo borili. Svaki predstavnik srpskog naroda u institijama Srpske ili lokalnoj zajednici imaće podršku Boračke organizacije Srpske – rekao je Radanović.

Da se cijela Srpska trena naći pred Sudom i Tužilaštvom BiH, saglasan je i Kovačević.

– Razumjeli smo da to „Srpska pred sudom“ znači da se sudi cijeloj Srpskoj i svakom Srbinu u BiH, isto tako razumjeli smo da to „Srpska pred sudom“ znači da cijela Srpska treba da se nađe pred ovdje Sudom i Tužilaštvom BiH. Bez obzira na to kakave će odluike biti pozivamo građane da se odazovu organizatorima i krenu na ovaj skup – istakao je Kovačević.