Revolucija iz Niša: Test na koronu koji predviđa tok bolesti

20
Foto: neomedica.rs

Srpski naučnici iz Niša proizveli su test koji, osim što potvrđuje prisustvo virusa korona, pokazuje da li će klinička slika oboljelog biti teža ili lakša. Uz to, mnogo lakše od drugih, njihovi testovi otkrivaju rana antitijela kod djece i to je jedinstveno u svijetu. Zemlje širom planete uveliko koriste ovaj „naisa test“, ali ne i država Srbija, u kojoj se on može uraditi tek u nekoliko privatnih laboratorija. Saša Tričković, direktor i vlasnik kompanije NeoMedica iz Niša, za portal Nova.rs, priča po čemu su specifični njihovi serološki testovi na koronu, ko ih i kako može uraditi i koliko to košta.

Inovativni „Naisa Sars-Cov2“ test omogućava svojevrsni dnevnik korone, praćenje infekcije i bolesti po vremenskog liniji. Direktor kompanije NeoMedica za portal Nova.rs priča kako su njihovi domaći testovi na koronu bolji od drugih i šta nam govore klase ovih testova – IgA, IgM i IgG.

– Naisa testovi daju tačnu brojčanu vrijednost antitijela i tačno praćenje infekcije kroz vrijeme. Prvo, uz naše IgA testove možemo da predvidimo kakav će biti tok infekcije i bolesti – da li će biti lakša ili teža. Zatim, uz naše IgM testove možemo da kažemo u kom je danu infekcija i koliko će trajati, a uz naše IgG testove možemo da znamo ako je neko preležao bolest, a da možda nije znao – kada ju je preležao, sa preciznošću od nedjelju dana – priča Saša Tričković.

On napominje i kako se uz IgA klasu antitijela vidi kako će se bolest razvijati.

– Nekom ko je dobio infekciju i ima simptome, pa recimo drugog dana infekcije ode da uradi naisa test, vidjeće se antitijela IgA klase. Ako je nivo tih antitela niži, veliki je procenat da će ta osoba dobro proći kroz kovid infekciju, a ako je tada u startu jako visok nivo tih IgA antitela, onda će bolest najvjerovatnije biti teža – kaže on.

A kada treba raditi taj test kako bi bio merodavan?

– Treba ga raditi od drugog do petog dana zaraze jer posle IgA antitijela nestaju. Ona se javljaju prva. Poslije njih dolaze IgM antitijela koja pokazuju da smo zarazni, i ona traju oko dvije nedjelje, pa dolaze IgG antitijela koja bi trebalo da su trajna i čuvaju nas doživotno, ali to je kod korone veliko pitanje, kao što znamo – ističe Tričković.

Tričković kaže i da je NeoMedica metodu koja je odavno poznata unaprijedila sistemom Naisa, pa su, kad je počela pandemija, uz mnoge druge testove koje prozvode 20 godina, počeli da rade i serološka istraživanja o koroni.

– Relativno brzo smo napravili naše IgM i IgG testove, a nešto kasnije i IgA. Cilj nam je bio da njim otkrijemo rani nivo infekcije i uspjeli smo kombinacijom antigena spajk i nukleokapsid. Usput smo, međutim, otkrili još nešto vrlo važno – zbog tog miksa antigena naši testovi su znatno senzitivniji od drugih, pa mnogo lakše otkrivaju i rana antitijela kod djece. To je sada jedinstveno u svijetu – napominje on.

On dodaje i da je procedura vrlo jednostavna – pacijent daje krv iz vene i rezultati stižu za sat i po.

I mada NeoMedica ovaj test uveliko izvozi i u Veliku Britaniju, Švajcarsku, Grčku, Rumuniju, Italiju, južnu Ameriku, planirane su i velike isporuke za Indiju, u Srbiji može da se uradi samo na par mjesta.

– Našeg testa ima u Novom Sadu u laboratorijama Jugolab i u Beogradu u laboratorijama Aqualab i u medicinskom lancu Medigroup. Mislim da cijenu drže istu svi – 1.200 dinara (20 KM) – kaže Tričković i dodaje da u odnosu na to imate li ili nemate simptome, možete uraditi jednu, dvije ili sve tri klase testa na antitijela.

Jasno je sada da u svijetu odlično znaju šta je uspjelo jednoj kompaniji iz Niša, pa su njihovi testovi neverovatno traženi, posebno IgA jer su inovativni, drugačiji i kvalitetni. U Srbiji, međutim, nemaju kome da ih ponude.

– Da je bilo tendera, mi bismo se prijavili, ali nije bilo, mada svi znaju šta smo uspjeli. Zna i država, znaju i instituti i bolnice, kojima bismo mnogo značili. Ali, koliko znam, Srbija testove i dalje uvozi. Istina je da nas je u početku podržalo Ministarstvo zdravlja, prošli smo njihovu inspekciju, registrovani smo u Agenciji za lijekove, ali onda je sve stalo. Očigledno država ima veće probleme… Ne forsira domaću proizvodnju kao druge države. Izgleda da nemaju vremena za tako nešto – priča Saša Tričković.

I to je zaista ogromna šteta jer kada bi ovaj naisa test zaživeo u srpskom zdravstvu, bio bi revolucionaran za sistem. Kako kaže Tričković, uz pomoć njega bi državne bolnice mogle da vide kakav će biti tok bolesti, tj. unaprijed bi znale da li će pacijentu biti potreban bolnički krevet ili ne.

Ipak, u kompaniji NeoMedica ne odustaju. Saša Tričković za portal Nova.rs otkriva da spremaju novi revolucionarni paket testova, koji još čeka potvrdu.

– Za one pacijente koji već leže u bolnici zbog kovida taj naš paket će pokazati da li će im trebati kiseonik ili ne – kaže naš sagovornik i napominje da su potrebna najmanje tri mjeseca da se test registruje u Agenciji za lijekove. I onda vjerovatno, umjesto da ostane ovdje, ode negdje u svijet – zaključuje Tričković.