Rojters: Bajdenov klimav početak debate sa Trampom uznemirio demokrate

7
Foto: Austin Steele/CNN

Pristalice predsjednika SAD Džozefa Bajdena nadale su se da će debata s republikanskim kandidatom Donaldom Trampom „otkloniti brige“ da je 81-godišnjak prestar da odsluži još jedan mandat, ali su njegov „promukli glas i nesiguran nastup“ učinili suprotno, ocjenjuje danas Rojters.

Ono što je privuklo pažnju u ovoj predsjedničkoj kampanji je starost oba predsjednika, koja, kako ocjenjuje Rojters, više opterećuje Bajdena.

U četvrtak, promukao od prehlade, Bajden je površno prešao kroz pojedine teme u svom obraćanju, navodi agencija.

Strateg Demokratske stranke koji je radio na Bajdenovoj kampanji 2020. nazvao je nastup američkog predsjednika na polovini debate „katastrofom“.

Na početku debate, Bajden je zastao dok je govorio o programu zdravstvene zaštite „Mediker“ (Medicare) i poreskoj reformi i činilo se da je izgubio tok misli.

– Poreska reforma bi stvorila novac koji bi ojačao naš zdravstveni sistem, čime bismo bili u mogućnosti da učinimo da svako ponaosob ispunjava uslove za ono što sam mogao da uradim sa koronom, izvinjavam se, ono što smo mi mogli da uradimo sa tim – rekao je Bajden, zastajući.

Foto: Austin Steele/CNN

Tramp je optužio Bajdena da je nekoherentan, rekavši u jednom trenutku: „Zaista ne znam šta je rekao na kraju te rečenice. Mislim da ni sam ne zna šta je rekao“.

Profesor političkih nauka na Univerzitetu Masačusets Amherst Rej La Raja ocenio je da Bajden ne govori promišljeno i da djeluje kao da traži riječi.

Uoči prvog javnog sučeljavanja, Bajden je skoro nedelju dana imao „debatni kamp“ sa vrhunskim savjetnicima u predsjedničkoj rezidenciji u Kemp Dejvidu u Merilendu, što je pokazatelj koliko se njegova kampanja smatra važnom, ali po oceni analitičara, ta dobra priprema se nije odrazila na njegov učinak na debati.

Tramp je Tramp, rekao je kandidat za predsjedničke izbore 2020. godine Džo Volš, upotrebivši psovku da opiše izjave republikanskog kandidata.

– Ali Bajden zvuči staro i izgubljeno. A to će biti važnije od svega. Za sada, ovo je apsolutna noćna mora za Bajdena – istakao je Volš.