Runić: Migrantski centar u Lipi novi udarac srpskom narodu u Federaciji BiH

17
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Načelnik opštine Drvar Dušica Runić smatra da je izgradnja migrantskog centra u srpskom selu Lipa kod Bihaća novi udarac srpskom narodu u Federaciji BiH (FBiH) i poruka da idu od svoje kuće, ali i da donosioci te odluke ne misle dobro ni Bošnjacima niti Srbima koji žive na tim prostorima.

– Fraza ‘ostani kod kuće’ dobija novi oblik ‘idi od kuće’ i ponovo se poigrava sa jednim narodom. Formiranje migrantskog centra u srpskom selu Lipa je poruka Srbima da idu od kuće – ocijenila je Runićeva za Srnu.

Ona je podsjetila da kuće Srba u Unsko-sanskom kantonu ni 22 godine od povratka nisu uslovne za život dostojan čovjeka, a Srbi povratnici u bihaćkim selima koja su nekad pripadala Drvaru žive bez struje, puta i vode.

– Odluku o stvaranju uslova za život za neke nove izbjeglice nije donijelo lokalno bošnjačko stanovništvo. Politička mrlja njihovih rukovodilaca u saradnji sa međunarodnom zajednicom traži ponovo uzrok razdora među stanovništvom na ovom prostoru – rekla je Runićeva.

Ona je ocijenila da donosioci te odluke ne misle dobro ni Bošnjacima niti Srbima koji žive na ovim prostorima i, zajedno sa međunarodnom zajednicom, uskraćuju osnovna ljudska prava stanovništvu koje vijekovima živi na tom području.

Runićeva postavlja pitanje da li je međunarodna zajednica pitala vlasti sa kojima je ugovarala ovaj „biznis“ – da li je lokalno stanovništvo obezbijeđeno?

– Da li isti traže novi sukob kako bi mogli opet ‘intervenisati’. Mi Drvarčani smo voljeli otići u Bihać, iako je većina Srba otišla iz njega i znamo da, pored svih ljepota kojim obiluje, ima mjesta na kojima se mogao izgraditi migrantski centar – navela je Runićeva.

Ona je postavila pitanje vlastima FBiH i da li je srpsko selo Lipa obećani zapad.

– Da li je srpska Lipa obećani zapad? Da li će ova takozvana usputna migrantska stanica postati njihovo odredište? Da li će srpska Lipa dobiti školu, bolnicu? Da li će u toj školi biti obezbijeđena nacionalna grupa predmeta i da li će zdravstvena usluga biti na jednako lošem nivou kao većina takvih u FBiH – pita Runićeva.

Iz Međunarodne organizacije za migracije saopšteno je da je kamp u selu Lipa spreman za šatorski prihvat do 1.000 migranata. Nakon inicijalnog finansiranja iz budžeta grada Bihaća, EU je, uz učešće USAID-a, pružila finansijsku pomoć u uspostavljanju izolacionog dijela kampa.

Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH poručio je ranije da je nedopustivo da na području srpskog sela Lipa kod Bihaća, koje je okruženo selima u kojima žive Srbi, bude formiran migrantski centar.