Runić: Od Mostara do Drvara ćirilica precrtana

3
Foto: UNS

Putem od Mostara do Drvara na svim putokazima precrtana je ćirilica, što jasno govori o tome kako žive Srbi u Federaciji BiH, rekla je načelnica opštine Drvar Dušica Runić nakon što je Gradsko vijeće Mostara odbilo amandman Kluba Srba da se na tablama ulica u tom gradu nađe i ćiriličko pismo.

– Srbi su samo slovo na papiru u FBiH, kako nam je u Mostaru tako je i u Domu naroda FBiH. Srbe većinom predstavljaju pripadnici nacionalnih stranaka drugih naroda, a najmanje je Srba izabranih glasovima svog naroda. Odluke ne donose u korist istog, već u korist bošnjačke i hrvatske većine – ocijenila je Runićeva, a prenosi Srna.

Ona je podsjetila da srpska djeca u Drvaru izučavaju nacionalnu grupu predmeta iako to pravo nemaju srpski đaci u Glamoču, koji ni danas nemaju srpskog jezika u školi.

– U Drvaru, unatoč ogromnom prirodnim bogatstvom, većina građana živi ispod ivice siromaštva, država ne ulaže u mjesta sa srpskom većinom, odluke Ustavnog suda u korist Srba se godinama ne sprovode i brojna su ponižavanja, omalovažavanja i uskraćivanja prava koja su nam zagarantovana – navela je Runićeva.

Gradsko vijeće Mostara u utorak, 14. novembra, usvojilo je odluku o adresnom registru ovog grada i označavanju naseljenih mjesta, naselja, ulica i trgova nazivima, te zgrada brojevima samo na latinici, te odbilo amandman Kluba Srba da se na tablama ulica nađe i ćirilica.