Rusi počeli dezinfekciju Poliklinike i Hitne pomoći u Banjaluci

94
Foto: domzdravljabanjaluka.com

Među prioritetima objekata koji bi trebalo da budu dezinfikovani su i banjalučki Dom zdravlja i UKC Republike Srpske. Tim povodom ruski stručnjaci posjetili su ove zdravstvene ustanove.

Prva medicinska ustanova koja je dezinfikovana je banjalučki Dom zdravlja. Ruski stručnjaci donijeli su svu potrebnu opremu da završe ovaj posao. Prije dezinfekcije sa rukovodstvom Doma zdravlja obišli su zgradu i razmijenili iskustva o mjerama za borbu protiv virusa korona.

– Ova posjeta ruskih ljekara je izuzetno značajna kako bi sa njima razmijenili iskustva o svim mjerama koje su preduzete u ovoj zdravstvenoj ustanovi u vezi sa sprečavanjem širenja epidemije virusa korona – rekla je Nevena Todorović, direktorica Doma zdravlja Banjaluka.

Foto: domzdravljabanjaluka.com

Biće dezinfikovan i Univerzitetsko klinički centar Republike Srpske. Posebno obučeni ruski stručnjaci za dezinfekciju i dekontaminaciju prostora došli su u Banjaluku kao dio trećeg kontigenta pomoći iz Rusije.

Ovim će Srpska poboljšati šanse u borbi protiv virusa korona. Kriterijume prema kojima će biti obavljena dezinfekcija određuje resorno ministarstvo. Cilj je da bude dezinfikovano što više zdravstvenih ustanova.

– Zahvalnost svima koji su radili na ovoj pomoći. Suština operacije je temeljita dezinfekcija svih bolničkih, a kasnije i otvorenih prostora u svim gradovima Republike Srpske. To je učinjeno u Italiji i drugim zemljama – naglasio je Milorad Dodik, sprski član Predsjedništva BiH.

Foto: domzdravljabanjaluka.com

Iskustva ruskih stručnjaka mnogo će značiti i ubuduće, kažu iz banjalučke civilne zaštite.

Ovaj posao radiće tri ruska tima i pomoćno osoblje. Ukupno 24 čovjeka. U vozilima koja su avionom stigla u Banjaluku pripremaju se posebne tečnosti za dezinfekciju koje su, kako tvrde stručnjaci, vrlo efikasne u borbi protiv virusa korona.

Foto: domzdravljabanjaluka.com
Foto: domzdravljabanjaluka.com