Rusija: Pirova pobjeda predlagača rezolucije – cilj je da se demonizuje jedan narod i podrije Dejtonski sporazum

23
Foto: Screenshot

Ruski ambasador pri UN Dmitrij Nebezja rekao je da rezultat glasanja u Generalnoj skupštini UN pokazuje duboke podjele u međunarodnoj zajednici, ocjenjujući da se radi o „Pirovoj pobjedi predlagača“.

Nebezja je rekao i da su Njemačka i još neke članice UN zloupotrebili Generalnu skupštinu svjetske organizacije, tako što su predložile nacrt rezolucije čiji je cilj bio da „demonizuje jedan narod i podrije mir i Dejtonski sporazum“.

Veći broj članica nije podržao ovaj dokument nego što je podržalo, rekao je ruski diplomata, navodeći da je ovom rezolucijom „sav teret zločina stavljen na leđa srpskog naroda, dok se drugi narodi ni ne pominju“.

– Međunarodna pravda ne funkcioniše na taj način… Ironično je da je današnje glasanje pokazalo duboke podjele u međunarodnoj zajednici… Ovo je Pirova pobjeda za predlagače rezolucije – rekao je Nebezja.

Ruski diplomata je žestoko kritikovao Njemačku, kao predlagača rezolucije, podsjećajući da su Ujedinjene nacije nastale upravo zbog njemačkih zločina i kako se takvi zločini ne bi ponovili u budućnosti.

– Pandoirina kutija je otvorena… Glavni sponzor je Njemačka koja je na početku 20. vijeka počela dva svjetska rata, ubila milione ljudi u koncentracionim logorima i počinila zločine u Africi… Ta zemlja, sada, pokušava da drugima drži pridike o pomirenju. Njemačka nema moralno pravo ni da pominje genocid – ocijenio je Nebezja.