Rusija preuzela predsjedavanje Savjetu bezbjednosti UN

10
Foto: UN Photo/Kim Haughton (arhiva)

Od prvog jula Rusija postaje predsedavajuća Savjetom bezbednosti UN na mjesec dana. Kako je stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja ranije saopštio, planirana su tri ključna događaja.

Prva sjednica Saveta bezbednosti pod rukovodstvom Rusije biće održana u ponedjeljak u prvoj polovini dana po njujorškom vremenu. Na njoj će biti odobren program rada za predstojeći mjesec. Nakon toga će Nebenzja održati konferenciju za novinare i zatvoreni brifing za države članice Generalne skupštine UN.

Očekuje se da će sredinom mjeseca biti održani glavni događaji ruskog predsedavanja.

Oni će biti posvećeni izgradnji pravednijeg, demokratskijeg i održivijeg svjetskog poretka, regulisanju bliskoistočnog pitanja, kao i saradnji UN sa Organizacijom Ugovora o kolektivnoj bezbjednosti (ODKB), Zajednicom nezavisnih država (ZND) i Šangajskom organizacijom za saradnju (ŠOS).

Osim toga, kako je Nebenzja ranije najavio, biće pokrenuta i tema ukrajinskog napada na Sevastopolj taktičkim raketama „atakams“ opremljenim kasetnim bojevim glavama.

Tokom mjesec dana, Savjet bezbednosti UN će održati dvadesetak otvorenih sjednica i zatvorenih konsultacija.

Savjet bezbjednosti UN čini 15 članica, uključujući pet stalnih članica – Veliku Britaniju, Kinu, Rusiju, SAD i Francusku. Svaka od njih ima pravo veta. Deset privremenih članica SB UN su Alžir, Gvajana, Malta, Mozambik, Južna Koreja, Slovenija, Sijera Leone, Švajcarska, Ekvador i Japan.

Prema Povelji svjetske organizacije, Savjet bezbjednosti je odgovoran za održavanje mira i međunarodne bezbjednosti, a sve zemlje članice UN dužne su da se povinuju njegovim odlukama.

Predsjedavanje Savjetom bezbjednosti traje jedan mesec. U junu je tu funkciju obavljala je Južna Koreja, a u avgustu će predsjedavati Sijera Leone. Posljednji put je Rusija kordinisala rad SB UN u aprilu 2023. godine.