Ruska proizvodnja u junu zabilježila najbrži rast za posljednja tri mjeseca

5
Foto: kremlin.ru

Ruska proizvodnja je u junu zabilježila najbrži rast u posljednja tri mjeseca, uz značajno povećanje proizvodnje i veliki broj novih narudžbina, navodi se u danas objavljenom izvještaju agencije Markit ekonomiks.

Indeks menadžera nabavke (PMI) u proizvodnji je u Rusiji porastao u junu sa majskih 54,4 poena na 54,9 poena. PMI u proizvodnji je parametar koji se koristi kao indikator ekonomske aktivnosti, a rezultat ispod 50 pokazuje da se proizvodnja nalazi u stanju kontrakcije, odnosno pada ekonomske aktivnosti, dok rezultat iznad 50 ukazuje na ekspanziju, dakle rast aktivnosti u proizvodnji.

– Rast proizvodnje je ojačao usled snažne i održive potražnje kupaca, što je dovelo do porasta broja novih narudžbina – navodi se u izvještaju na sajtu agencije S&P global.

Firme u Rusiji su zbog velike potražnje bile prinuđene da zapošljavaju veliki broj novih radnika, tako da je zaposlenost u junu porasla rekordnim tempom, prenosi Tanjug.

Broj zaostalih narudžbina je smanjen, dok su istovremeno porasle cijene inputa, a zabilježen je i rast potražnje za ruskom robom u inostranstvu, dodaje se u izvještaju.