Ružičić: Jezero mala, ali funkcionalna opština

41
Foto: Snežana Ružičić

Jesmo mala, ali i funkcionalna opština koja sa svim svojim problemima ide naprijed, poručiula je Snežana Ružičić, načelnica opštine Jezero, gostujući u Jutarnjem programu RTRS-a.

– Gradi se vrtić u Jezeru, a pokrenuli smo inicijativu da u malim opštinama rad vrtića finansira Vlada Republike Srpske – poručila je Ružičićeva.

Kada su u pitanju finansije, ima problema, ali i optimizma.

– Jako zahtjevna finansijski godina, ima zaostataka, ali upravo sada idu određene tranše iz institucija. Pokrenuli smo sudski spor sa Elektriprivredom Herceg Bosne, i dobili smo ga. Moram reći da kada sam preuzela funkciju načelnika, dug opštine bio je dva godišnja budžeta Jezera, ali sve uspješno servisiramo – kaže Ružičić.

Ona je dodala da je jedan od tri najveća ribnjaka kalifornijske pastrmke u Evropi upravo u Jezeru i riješen je koncensijski spor koji je mučio ovu opštinu godinama.

Mnogo problema bilo je i oko zaštite životne sredine, odnosno geoloških istraživanja koja su najavljena u samoj opštini.

– Ne vidim razloga da se kao lokalna zajednica protivimo geološkim istraživanjima. I kompanija a i Vlada Republike Srpske garantuju da će ona biti sprovedena na visokom ekološkom nivou, koji zakoni i propisuju – poručila je Ružičićeva.

Predstavnici Saveza opština i gradova Republike Srpske bili su gosti kod predsjednika Narodna skupštine Republike Srpske Nenada Stevandića.

– Mi smo svi imovina Republike Srpske. I u loklanim zajednicima smo sigurniji kada znamo da ta imovina pripada nama. Potpisali smo izjave i dali legitimitet zvaničnoj politici Republike Srpske,a s druge strane osporili legitimitet Kristijana Šmita – zaključila je načelnica opštine Jezero.