Amerika zabrinuta zbog sve bližeg odnosa Mađarske i Rusije

16
Foto: Luke Michael/Unsplash

SAD su zabrinute zbog bliskih odnosa Mađarske sa Rusijom, saopštila je Ambasada SAD u Budimpešti.

U saopštenju se navodi da SAD smatraju da je zabrinjavajuća i odluka mađarskog premijera Viktora Orbana da se sastane sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

– SAD su zabrinute zbog odnosa Mađarske sa Rusijom – naveo je američki ambasador u Mađarskoj Dejvid Presman u saopštenju.

Orban je u utorak, 17. oktobra, održao bilateralni sastanak sa Putinom na marginama Foruma „Pojas i put“ u Pekingu.

On je jedini lider neke članice EU koji je prisustvovao forumu ili se sastao sa Putinom od početka ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini prošle godine.

Presman je na platformi „Iks“ ranije ove sedmice napisao da je lider Mađarske odabrao da stane uz, kako je on to formulisao, „čovjeka čije su snage odgovorne za zločine protiv čovječnosti u Ukrajini“.

Mađarska, koja je i članica NATO-a, usprotivila se mnogim inicijativama EU da podrži Ukrajinu u pružanju otpora ruskim snagama, a većinu sirove nafte i gasa dobija iz Rusije.

Orban je Putinu tokom sastanka u Pekingu rekao da Mađarska nikada nije željela da se suprotstavi Rusiji i da pokušava da spase bilateralne kontakte.

Poslije Orbanovog sastanka, ambasadori zemalja NATO-a i Švedske, koji se nalaze u Budimpešti, okupili su se da razgovaraju o zabrinutosti zbog sve većeg približavanja Mađarske Moskvi, javio je „Radio Slobodna Evropa“.

Orbanov glavni politički pomoćnik Balaž Orban odbacio je kritike SAD ranije ove sedmice, rekavši da je Mađarska „sita licemjerja“ američkog ambasadora.

Odnosi između Budimpešte i Vašingtona su se pogoršali u poslednjih godinu dana zbog odugovlačenja Mađarske oko ratifikacije zahtjeva Švedske za učlanjenje u NATO.