SAD uvele sankcije Igoru i Gorici Dodik, obrazloženje – čist fašizam

28
Foto: SRNA

Ministarstvo finansija Sjedinjenih Američkih Država uvelo je nove sankcije pojedincima i firmama u Bosni i Hercegovini, odnosno Igoru i Gorici Dodik, te firmama koje su sa njima povezane.

Kako je iz američkog ministarstva navedeno, njihov otac, koji je predsjednik Republike Srpske, je „proruski i nacionalistički orijentisan te su mu zbog toga ranije uvedene sankcije“.

On je 5. januara 2022. stavljen na „crnu listu“, kao i 17. jula 2017. godine „zbog opstruiranja Dejtonskog mirovnog sporazuma“. Takođe se nalazi i pod sankcijama Velike Britanije.

U posljednjem uvođenju sankcija, Amerika je, osim Igoru i Gorici Dodik kao pojedincima, sankcije uvela i firmama koje su povezane sa djecom predsjednika Srpske.

Tako su sada na „crnoj listi“ OFAC-a i firme: Agape Gorica Dodik i Ivana Dodik SP Banja Luka, Agro voće d.o.o. Laktaši, Global liberty d.o.o. Laktaši koje su povezane sa Goricom, te Fruit Eco d.o.o. Gradiška, koja je povezana sa Igorom Dodikom.

Američka ambasada BiH se oglasila o najnovijim sankcijama kazavši da su Igor i Gorica Dodik ključni dio „Dodikove mreže podrške s ciljem omogućavanja njegove korupcije“. Tvrde da su „njih dvoje uzimali javna sredstva iz budžeta Republike Srpske i građana s ciljem sopstvenog bogaćenja“.

– Takođe su podržavali destabilizirajuće politike, djela i retoriku kojim se osporavaju i podrivaju suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine, uključujući napade na Dejtonski mirovni sporazum i Ustav BiH – poručili su iz Ambasade SAD-a.

U posljednjoj reviziji OFAC-ove liste sankcija, jedna osoba je i obrisana, a riječ je o Aleksandru Karadžiću.