Sahranjen mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije

267
Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije sahranjen je danas u kripti Sabornog Hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici.

Liturgiju je služio patrijarh srpski Irinej.

U Sabornom Hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici služena je Sveta zaupokojena liturgija. Liturgijom je načalstvovala Njegova svetost patrijarh srpski Irinej, uz sasluženje mitropolita borispoljskog i brovarskog Antonija, mitropolita Elbasana Andona, mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Porfirija, episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija, episkopa bačkog Irineja, episkopa šumadijskog Jovana, episkopa mileševskog Atanasija, episkopa dizeldorfskog i njemačkog Grigorija, episkopa pološko-kumanovskog Joakima, episkop raško-prizrenskog Teodosija, episkopa kruševačkog Davida, episkopa pakračko-slavonskog Jovana, episkopa bihaćko-petrovačkog Sergija, episkopa timočkog Ilariona, episkopa niškog Arsenija, episkopa zahumsko-hercegovačkog Dimitrija, vikarnog episkopa remezijanski Stefana, vikarnog episkopa dioklijskog Metodija, episkopa umirovljenog zahumsko-hercegovačkog Atanasija, mnogobrojnog sveštenstva, monaštva i vjernog naroda.

Svetoj liturgiji prisustvovali su i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sa visokom delegacijom Vlade Srbije, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić, mandatar za sastav nove vlade Zdravko Krivokapić, veliki broj poslanika u Skupštini Crne Gore, politički lideri, predstavnici i visoki funkcioneri svih crnogorskih gradova i opština, diplomatski predstavnici stranih država, kao i predstavnici institucija kulture Crne Gore i država regiona. Prisutna je i visoka ruska delegacija u ime patrijarha moskovskog i sve Rusije Kirila, kao i predstavnici svih vjerskih zajednica koje djeluju na teritoriji Crne Gore i mnoge druge uvažene ličnosti svih sfera društva.

U toku Svete liturgije, slovom arhipastirske besjede, prisutnima se obratio Njegovo preosveštenstvo episkop bački Irinej, a u nastavku Svete liturgije služeno je opijelo, nakon koga je tijelo blaženopočivšeg mitropolita položeno u grobnicu u kripti Sabornog Hrama Hristovog Vaskrsenja, koju je vladika za života sebi pripremio.

Grobno mjesto u koje će mitropolit Amfilohije biti položen (foto: Anastasija Bulatović)

Nakon opijela, govorio je Njegova svetost patrijarh srpski Irinej, predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić, mandatar Vlade Crne Gore prof. dr Zdravko Krivokapić, akademik Matija Bećković, kao i administrator Mitropolije crnogorsko-primorske episkop budimljansko-nikšićki Joanikije.

Amfilohije je preminuo u petak, 30. oktobra 2020. godine.

Episkop bački Irinej: Rastanak je privremen

Episkop bački Irinej rekao je da je pored tuge zbog rastanka „naša radost veća, jer znamo da je rastanak privremen“.

On je rekao da nije slučajno nego po promislu Božjem da se mitropolit upokojio uoči praznika Svetog Petra Cetinjskog i da se danas predaje zemlji u dan Hristovog vaskrsenja, jer je svaka nedjelja Dan Hristovog vaskrsenja.

Episkop je rekao da je mitropolit Amfilohije već u djetinjstvu, što je tada bio izuzetak u vrijeme bezbožništva, kao dječak iz Morače svim srcem primio Hrista.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

On je kazao da nije istina da je mitropolit preminuo od virusa, nego je 11 dana bio pobjednik tog virusa, „ali njegov organizam i tjelesna slabost nisu izdržali to iskušenje“.

Irinej je rekao da je Amfilohijeva životna deviza bila „Sve za Hrista, a Hrista nizašta“.

On je kazao da ovako govoreći o mitropolitu ne želi da stvara kult ličnosti, niti je Amfilohije tome težio.