Šalenberg: Ako ne djelujemo novi talas migracija će biti gori od 2015. godine

26
Foto: AP Photo/Lisa Leutner

Ministar spoljnih poslova Austrije Aleksander Šalenberg upozorio je, pred današnji sastanak u Beogradu, da ako se pod hitno ne preduzmu mjere, naredni talas migracija može biti gori od onog iz 2015. godine.

Šalenberg je, uoči sastanka u Beogradu koji će danas okupiti ministre spoljnih i unutrašnjih poslova Srbije, Austrije i Mađarske, kao nastavak nedavnog trilateralnog samita u Budimpešti, ukazao da je migracioni pritisak na spoljne granice povećan.

On je istakao da je dalji migracioni potencijal iz niza trećih država de fakto neograničen.

– U fokusu razgovora biće dalje intenziviranje kriminalističko-policijske saradnje između Mađarske, Srbije i Austrije – najavio je ministar unutrašnjih poslova Austrije.

Na sastanku u Beogradu biće riječi o detaljima i konkretnoj promjeni planova za suzbijanje iregularne migracije duž balkanske rute.

U Beču ističu da će biti riječi o pojačanoj zaštiti srpske granice prema Sjevernoj Makedoniji, ali i usaglašavanju viznog režima Srbije.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije kao glavne razloge za jasan rast broja zahtjeva za dobijanje azila u Austriji proteklih mjeseci vidi prije svega u bezviznom režimu koji Srbija ima sa Indijom i Tunisom.

Od januara do avgusta je u Austriji podneto 56.149 molbi za azil, a udio Indijaca i Tunišana se značajno povećao, i to 20 puta.