Šalenberg: Ne smijemo prepustiti zapadni Balkan Rusiji, Kini ili Turskoj

21
Foto: Georg Hochmuth/APA/dpa

Ne postoji alternativa članstvu zapadnog Balkana u EU, smatra novi austrijski kancelar Aleksander Šalenberg.

– Zapadni Balkan nije samo naše dvorište iza kuće, već je unutrašnjost Evrope. Nema nijednog regiona koji je evropskiji, i okružen je EU. Sve što se događa na zapadnom Balkanu ima neposredne posljedice po nas – rekao je Šalenberg.

On je naveo da bi Uniji, u sopstvenom interesu, trebalo jasno staviti do znanja da pristupni pregovori ne smiju biti beskonačni proces, već moraju biti prepoznatljive jasne linije cilja.

Šalenberg je za Tanjug rekao da je potrebno više tempa u pristupanju zapadnog Balkana, jer se, kako je primijetio, radi o obezbjeđivanju tog regiona Evrope.

– Ako ne uspijemo, onda će tamo druge sile, poput Kine, Rusije ili Turske da se šire. Ne smijemo, kao EU, ostaviti vakuum u tom regionu – upozorava Šalenberg.

Prema njegovim riječima, države regiona mogu i dalje da računaju na punu podršku, posebno kod potrebnih reformi.

O pitanju nedavnih incidenata na Kosovu i Metohiji, on je rekao da se mora spriječiti dalja eskalacija, a i nada se da će se sada, poslije lokalnih izbora, vratiti nešto više mira.

– Ono što treba je izgradnja povjerenja. Za to je neophodna potpuna primjena Briselskog sporazuma. Eskalacija situacije između Beograda i Prištine bi nas vratila godine unazad i imala bi negativne posljedice po cijeli region. To ne može biti u ničijem interesu – istakao je Šalenberg.