Šalenberg se povlači sa mjesta austrijskog kancelara

18
Foto: AP Photo/Lisa Leutner

Aleksander Šalenberg objavio je da podnosi ostavku na mjesto kancelara Austrije, samo dva mjeseca nakon što je preuzeo dužnost.

On je rekao da će ostati na toj funkciji sve dok njegova stranka ne dogovori novog lidera nakon odlaska Sebastijana Kurca.

Samo nekoliko sati ranije, Šalenbergov prethodnik i lider Narodne partije Sebastijan Kurc rekao je da napušta politiku i da će sutra zvanično otići sa mjesta predsjednika stranke.

Šalenberg je rekao da vjeruje „da bi obje funkcije – šefa vlade i lidera austrijske stranke sa najviše glasova – uskoro ponovo trebalo da obavlja jedna osoba“.

– Stoga svoju funkciju kancelara stavljam na raspolaganje čim se unutar stranke postavi relevantan kurs – dodao je on.

Šalenberg je stupio na mjesto kancelara nakon što je Kurc napustio funkciju zbog optužbi za korupciju u oktobru. Mnogi su očekivali da će se ovaj drugi vratiti, ali je on danas najavio potpuno povlačenje iz politike, ističući da taj potez nije priznanje krivice, već lična odluka.

Austrijsko tužilaštvo za privredni kriminal i korupciju otvorilo je istragu protiv Kurca i jednog broja njegovih bliskih saradnika nakon optužbi da su manipulisali istraživanjima javnog mnjenja i zloupotrijebili javna sredstva da bi obezbjedili povoljno medijsko izvještavanje o njegovoj politici između 2016. i 2018. godine. Kurc je više puta negirao bilo kakvo nezakonito djelovanje.