Sančez na korak od formiranja vlasti

1
Foto: EPA

Španski premijer Pedro Sančez korak je bliže ostvarenju novog mandata pošto je danas dobio podršku baskijske nacionalne partije PNV.

Uz podršku PNV i katalonske stranke Hunts, koja je to juče potvrdila, Sančez može da ima većinu u Donjem domu parlamenta, a glasanje o novoj vladi usljediće tokom narednih dana.

– Uspjeli smo da osiguramo većinu kojom je omogućen mandat Sančezu – rekao je vršilac dužnosti ministra za parlamentarne odnose Feliks Bolanos.

Mnogo teži dogovor postignut je juče sa strankom Hunts, jer obuhvata i usvajanje zakona kojim se odobrava amnestija svim osuđenim za učešće u neuspjelom pokušaju ostvarenja nezavisnosti Katalonije.

U Španiji su krajem jula održani opšti izbori na kojima je najviše glasova dobila Narodna partija, koja je obezbijedila 137 od 350 poslaničkih mjesta. Međutim, čak i uz podršku stranke krajnje desnice Voks, neće imati većinu potrebnu za formiranje vlasti.

Sančezova Socijalistička partija osvojila je 121 mandat i uz podršku stranaka iz Katalonije moći će da formira koaliciju.

Sančez je prošlog mjeseca postigao dogovor o koaliciji sa strankom krajnje ljevice Sumar, ali mu je neophodna podrška još nekoliko manjih partija.

Iz Huntsa je ranije saopšteno da će dati svojih sedam glasova u parlamentu u zamjenu za zakon o amnestiji kojim bi bila pošteđena daljeg progona većina od 1.400 aktivista i političara umiješanih u neuspjeli pokušaj otcjepljenja Katalonije od Španije 2017. godine.

Socijalisti su 2. novembra potpisali sporazum sa drugom katalonskom strankom ERC.

Španski poslanici imaju rok od dva mjeseca da predlože mandatara ili će kralj Španije Felipe Šesti biti primoran da raspusti oba doma parlamenta i raspiše prijevremene izbore.