Šarec: Slovenija spremna da zatvori granice zbog virusa korona

21
Foto: Jure Makovec

Slovenački premijer Marjan Šarec izjavio je da je Slovenija spremna i da zatvori granice ukoliko se pojača rizik unosa koronavirusa, javljaju slovenački mediji.

– Zbog širenja koronavirusa Slovenija će zatvoriti granice bude li potrebno, odnosno sprovoditi mjere koje su srazmjerne i odgovarajuće prilikama do kojih može doći – kazao je Šarec novinarima prilikom popodnevne proslave predaje novog helikoptera policiji na ljubljanskom aerodromu, prenosi Hina.

Prema riječima slovenačkog premijera u ostavci, slovenačka vlada i zdravstvene institucije dnevno prate događaje zbog vjerovatnog rizika da će se virus pojaviti i u Sloveniji.

Postoje i scenariji za dalje aktivnosti, pa i angažovanje civilne zaštite i policije, ako bi došlo do većeg broja obolelih, no sve te mere treba da budu primerene razvoju situacije.

Za četvrtak je predviđeno da vlada o riziku širenja virusa raspravlja i na svojoj redovnoj sjednici, u kontaktu je s vlastima u susejdnim državama, a i Slovenija će se odazvati na sastanak koji je s kolegama premijerima iz susjednih država najavio predsjednik italijanske vlade Đuzepe Konte.

Zdravstvene vlasti u ponedjeljak su potvrdile da je ukupno 13 ljudi do sada u Sloveniji bilo testirano na novi koronavirus i da su svi testovi pokazali negativan rezultat.

U tzv. kućnom karantinu su dva para koja su prošle nedjelje u domovinu prebačeni s kruzera Dajmond Princes, a testovi sprovedeni pre toga u Japanu i oni u Sloveniji pokazali su da nisu zaraženi. Oni se dobro osjećaju i nemaju simptome bolesti.