Šarović i Mektić uzimali plate i paušale

76
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Mirko Šarović, Dragan Mektić, Marina Pendeš i Adil Osmanović, bivši ministri u Savjetu ministara BiH, u periodu dok su primali redovnu ministarsku platu, uzimali su i naknade iz Parlamentarne skupštine BiH.

Sadašnji parlamentarci očito se nisu zadovoljili ministarskim primanjima od otprilike 5.000 KM pa su u svoje džepove stavili i dodatna sredstva.

Više od godinu pojedini ministri iz prošlog saziva Savjeta ministara BiH nalazili su se na duplim pozicijama: ministarskim i parlamentarnim. Razlog tome je neformiranje Savjeta ministara BiH nakon Opštih izbora 2018. godine sve do kraja 2019. godine.

Pet ministara iz prošlog saziva u isto vrijeme dok su obavnjali ministarske pozicije izabrano je u Predstavnički dom i Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH. Tu nije ništa sporno s obzirom na to da je Centralna izborna komisija BiH procijenila da oni mogu ostati na duplim pozicijama sve dok se ne imenuje novi saziv Savjeta ministara.

Međutim, niko nije mogao ni slutiti da će tadašnji ministri, koji slove za jedne od najplaćenijih ministara u Evropi ukoliko se uzme u obzir bh. standard, tražiti ili pristati na to da primaju novčana sredstva na dva mjesta: iz Savjeta ministara BiH i iz Parlamentarne skupštine BiH.

Obraz da ne uzima novčana sredstva sa dva nivoa vlasti imao je jedino bivši predsjedavajući Savjeta ministara BiH, a aktuelni šef Predstavnički doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić. On je ujedno i jedini član bivšeg saziva Savjeta ministara BiH koji je dobio mandat u Parlamentarnoj skupštini BiH, a primao je samo platu u Savjetu ministara BiH.

Bivši ministar odbrane BiH i delgat u Domu naroda PS BiH Marini Pendeš (HDZ), pored ministarske plate i ostalih naknada u Savjetu ministara BiH, u periodu od 6. decembra 2018. do 23. decembra 2019. godine isplaćeno je ukupno 10.233 KM iz budžeta Parlamentarne skupštine BiH. Od toga, 7.033 KM paušala i 3.200 KM za obilazak izborne baze.

Prema podacima iz juna 2015. godine Pendeš je kao ministar odbrane BiH primala 4.649 KM neto plate, 114 KM toplog obroka te 259 KM naknade za odvojeni životi (ukupno: 5.022 KM).

Sredstva iz budžeta Parlamentarne skupštine BiH uzimao je i bivši ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović (SDS) i to kao poslanik u Predstavničkom domu PS BiH. Na njegov račun iz budžeta BiH isplaćeno je ukupno 8.990 KM paušala.

Foto: Klix.ba

Prema podacima iz juna 2015. godine Šarović je kao ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa primao neto platu u iznosu 4.609 KM i 96 KM naknade za topli obrok (ukupno: 4.705 KM).

Paušala se nije odrekao ni aktuelni poslanik u Predstavničkom domu PSBiH, a ni bivši ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić (SDS). Njemu je Parlamentarna skupština BiH za vrijeme dok je obnašao dužnost ministra isplatila također 8.990 KM paušala.

Prema podacima iz juna 2015. godine Mektić je kao ministra bezbjednosti BiH imao neto platu u iznosu od 4.730 KM, primao je i 120 KM toplog obroka te 286 KM naknade za odvojeni život (ukupno: 5.136 KM).

Poslanik u Predstavničkom domu PSBiH i bivši ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović (SDA) uzeo je 8.990 KM iz budžeta Parlamentarne skupštine BiH u vrijeme dok je obnašao dužnost ministra.

Prema podacima iz juna 2015. godine Osmanović je kao ministar civilnih poslova BiH primao 4.508 KM neto plate, 102 KM toplog obroka i 245 KM naknade za odvojeni život (ukupno: 4.855 KM).

Dakle, u isto vrijeme dok su primali enormno visoke plate iz džepova građana BiH na račune ovih pet bivših ministara ukupno je isplaćeno i 37.203 KM dodatnih naknada.

U ovom kontekstu važno je istaći da je Parlamentarna skupština BiH u periodu od 6. decembra 2018. do 23. decembra 2019. godine bila u potpunoj blokadi, odnosno da nije usvojila nijedan akt kojim se poboljšao život građana BiH.