Sastali se Bajden i Si Đinping

7
Foto: NBC

Američki predsjednik Džozef Bajden i kineski lider Si Đinping sastali su se danas na imanju u blizini San Franciska prvi put direktno nakon više od godinu dana.

Agencija AP navodi da je američki predsjednik stigao prvi i sačekao je Sija, nakon čega su se rukovali na crvenom tepihu.

Bajden i Si stigli su juče u San Francisko kako bi se sreli na marginama samita Foruma azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEK).

Dvojica lidera sreli su se daleko od mjesta na kojem se održava konferencija, na imanju „Filoli“, koje je udaljeno nekoliko desetina kilometara od San Franciska i koje je pažljivo odabrano zbog bezbjednosnih mjera.

Bajden i Si pokrenuli su razgovore o tome kako je važan i neophodan odnos između njihovih zemalja, posebno u vrijeme kada se svijet oporavlja od pandemije.

Bajden je istakao da je cilj samita da lideri shvati jedan drugog, a Si je istakao da nose veliku odgovornost za svijet.

– Za dvije velike zemlje poput Kine i Amerike, okretanje leđa jednim drugim nije opcija. Planeta Zemlja dovoljno je velika da dvije zemlje budu uspješne – naglasio je kineski lider.