Sastanak Dodika i Micotakisa: Srpska ponosna na dobre odnose sa Grčkom

17
Foto: primeminister.gr

Odnosi Grčke sa BiH su isključivo vezani za prostor Republike Srpske i u tom pogledu smo ponosni na dobre odnose koje smo imali u prošlosti, rekao je za RTRS srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik nakon sastanka sa predsjednikom Vlade Grčke Kirjakosom Micotakisom.

Dodik je istakao da je grčke zvaničnike upoznao sa aktuelnom situacijom u BiH, te ukazao na cinjenicu da je BiH složena državna zajednica u kojoj se primjenjuje Dejtonski mirovni sporazum koji je međunarodna zajednica dovela u poziciju njegove degradacije.

Dodik je zahvalio za podršku i za činjenicu da Grčka nije pristala da bude dio snaga koje su bombardovale u okviru NATO pakta Republiku Srpsku i srpski narod u cjelini.

– To je nešto za šta srpski narod treba da bude trajno zahvalan. Na sastanku smo ukazali na potrebu bolje ekonomske saradnje i u tom pogledu imamo dobre pretposavke. Dogvorili da njihov zamjenik spoljnih poslova dođe u Banjaluku da bi došlo do bolje saradnje – rekao je Dodik.

Dodik je istakao da BiH sve ove godine živi isključivo zbog međunarodnog aranžmana.

– To se ogleda kroz činjenicu da postoji visoki predstavnik i da u Ustavnom sudu imate strane sudije. Mi jesmo za evrointegracie, ali smatramo da zemlja pod medđunarodnim protektoratom tešlo može da ispuni uslove. a to da je suverena i stabilna, a BiH nije ni jedno ni drugo – dodao je Dodik.

Istakao je da su kriterijumi za ulazak u EU visoko postavljeni i da BiH to teško može da postigne.

Dodik je rekao da su razgovarali i o NATO-u.

– Što se tiče NATO-a, ja sam svoje sagovornike upoznao s tim da Srbi ne mogu da prihvate članstvo u NATO imajći u vidu da su Srbi bomdardovani i ukazao sam na duple međunarodne standarde u pogledu Kosmeta i Srpske – zaključio je Dodik za RTRS.

Foto: primeminister.gr