Višković i Brnabić razgovarali o izgradnji dva memorijalna centra posvećena jasenovačkim žrtvama

4
Foto: @Vlada_Srpske/Twitter

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković razgovarao je danas u Banjaluci sa predsjednicom Vlade Srbije Anom Brnabić, saopšteno je iz Vlade Srpske.

U srdačnom razgovoru bilo je riječi o realizaciji zajedničkih infrastrukturnih projekata Srpske i Srbije, s akcentom na prevazilaženje izazova s kojim se susreću na realizaciji projekata iz sfere enrgetike i saobraćajne infrastrkture, navodi se u saopštenju.

Na sastanku je posebno istaknuta važnost izgradnje dva memorijalna centra posvećena jasenovačkim žrtvama u Donjoj Gradini i Beogradu, povodom čega će danas Višković i Brnabićeva potpisati Memorandum o saradnji na realizaciji ovog projekta.

Izgradnja memorijalnih centara u Donjoj Gradini i Beogradu posvećena jasenovačkim žrtvama biće prioritet dvije vlade u narednom periodu, poručeno je na današnjem sastanku.

U Memorandumu je izražena opredijeljenost da u cilju sjećanja i njegovanja kulture na žrtve ustaškog genocida (pod okriljem nacističke NDH), čiji vrhunac predstavlja sistem koncentracionih logora Jasenovac, budu izgrađena dva memorijalna centra i to: u Donjoj Gradini, kao mjestu stradanja na kojem su vršene egzekucije, mučenja i zlostavljanja i u Beogradu, kao glavnom gradu Republike Srbije.

Potpisnici Memoranduma se obavezuju da će obezbijediti uslove da se centri izgrade u skladu sa najvišim standardima i da budu dostojni sjećanja na žrtve Jasenovca, navodi se u saopštenju.

Takođe, potpisnici memoranduma su saglasni da će spomenik u Donjoj Gradini i spomenik u Beogradu biti istog izgleda.

U cilju realizacije zajedničkog projekta izgradnje memorijalnih centara, potpisnici su saglasni da se osnuje zajedničko Upravljačko tijelo koje čine njegova svetost patrijarh Srpske pravoslavne crkve, predsjednici Republike Srbije i Republike Srpske, predsjednici Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Srpske, te predsjednici Narodne skupštine Republike Srbije i Narodne skupštine Republike Srpske.

Na današnjem sastanku je istaknutio da je saradnja Srpske i Srbije, koja proizilazi iz Sporazuma o specijalnim paralelnim vezama, odlična u svim oblastima, kao i da postoji prostor za njeno dalje unapređenje.

Višković se u ime Vlade Republike Srpske zahvalio na podršci Srbije za sve zajedničke projkete Srpske i Srbije.

Na sastanku je bilo riječi i o trenutnoj političkoj situaciji u Repubici Srpskoj, BiH i regionu, a razmijenjena su mišljenja i o drugim aktuelnim pitanjima.