Satler uvjeren da će do marta BiH ispuniti uslove

4
Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija

Šef Delegacije EU u BiH Johan Satler izrazio je uvjerenje da je realno očekivati da vlasti u BiH do marta naredne godine ispune potrebne uslove da bi Evoropska komisija mogla izvijestiti Savjet EU o napretku na evropskom putu.

Satler je rekao da su vlasti na nivou BiH, uključujući Savjet ministara u prošloj godini intenzivirale rad na reformskim pitanjima.

– Ipak, dinamika reformi još nije na adekvatnom nivou, što smo jasno naglasili i u ovogodišnjem izvještaju za BiH. Najnoviji Paket proširenja je ohrabrenje vlastima BiH za dalje iskorake u vezi sa neriješenim reformskim pitanjima – rekao je Satler.

On je istakao da će napredak na evropskom putu jednako podstaći prijeko potrebni ekonomski rast i ulaganja.

Govoreći o 14 ključnih prioriteta koji su stavljeni pred BiH još 2019. godine, a do danas su u potpunosti ispunjenja samo dva, Satler je objasnio šta vlasti konkretno moraju učiniti, odnosno, koje reforme ispuniti da bi pregovori počeli.

– U razgovorima sa vlastima bili smo jasni kada je riječ o našim očekivanjima u vezi sa reformskim procesom. Potrebni su dosljedan rad i napredak na ispunjavanju 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o BiH – rekao je Satler za Dnevni avaz.

Šef Delegacije EU u BiH napomenuo je da je u pripremi niz neophodnih reformi i da bi njihova finalizacija poslala snažan signal spremnosti zemlje da napreduje u procesu pridruživanja EU.

– Da pomenemo samo neke – usvajanje zakona o sudovima, zakona o sprečavanju sukoba interesa, izmjene i dopune Izbornog zakona u dijelu koji se tiče integriteta, te zakona o sprečavanju pranja novca su nadohvat ruke – rekao je Staler.

Prema njegovim riječima, od suštinskog je značaja realizacija sporazuma sa Evrodžastom i Fronteksom kao i usvajanje programa usklađivanja sa pravnom tekovinom EU.