Savić: Odluke zapadnih moćnika za Srpsku neprihvatljive

53
Foto: Miomir Jakovljević/RAS Srbija

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Republike Srpske (BORS) Aleksandar Savić poručio je večeras sa skupa u Banjaluci da je sloboda nasušna potreba srpskog naroda i da su odluke koje su donijeli zapadni moćnici za Srpsku neprihvatljive.

Savić je u obraćanju na narodnom skupu pod sloganom „Sloboda“ naglasio da je za imovinu Republike Srpske život dalo više od 23.000 boraca, a da je 216.000 njih četiri godine bilo na braniku otadžbine Republike Srpske.

On je upitao da li sada treba tako olako prihvatiti izmjene zakona o imovini i time iznevjeriti junake koji su svoje živote dali za svu pokretnu, nepokretnu, privatnu i državnu imovinu.

– Mnogi danas prisutni na Trgu Krajine su ostali u drugom entitetu bez pokretne i nepokretne imovine, a najveće bogatstvo im je ostao patriotizam – rekao je Savić obraćajući se na velikom narodnom skupu na Trgu Krajine.

On je poručio da u ovim teškim danima treba pokazati mirnoću i dostojanstvo, kakva i priliči srpskom narodu kao starom i ponositom evropskom narodu.

– Naša razboritost u donošenju velikih odluka nam je sada najpotrebnija, a ona je krasila naše vođe u teškim istorijskim trenucima. Strasna sedmica u kojoj je stradao i sam Gospod Isus Hristos daće nam snagu da izdržimo iskušenja koja su pred nama – rekao je Savić.

On je istakao da je sloboda nasušna potreba za djecu srpskog naroda, za đake, studente, porodice, ali i za borce koji su se vječito za nju borili.

– „Sloboda“ je i danas naš slogan za ovaj veliki skup. Dragi saborci danas smo svi zajedno na ovom narodnom skupu gdje iskazujemo naše nezadovoljstvo odlukama pojedinih zvaničnika međunarodne zajednice koji su prisutni u BiH i Republici Srpskoj – rekao je Savić.

On je napomenuo da nema kamena, zemlje, livade, brda i doline u kojoj nema kapi našeg znoja i krvi.

– I tu je naše pravo, ali i obaveza da tom imovinom raspolažemo i da je čuvamo. Gospodo zapadna, kako ćemo i kome ćemo tu našu napaćenu, ali voljenu zemlju dati i ko će sa njom raspolagati, ako ne mi – rekao je Savić.

On je rekao da istorijske odluke donesene prije 30 godina u Narodnoj skupštini Republike Srpske su kameni temeljci državnosti i postojnosti Srpske.

– Mi biramo naše narodne poslanike, u njih vjerujemo, njihove odluke poštujemo, one su naše. Možemo se sa njima slagati ili ne slagati, ali ih trebamo poštovati kao i vi iz međunarodnih institucija. Poštujte naše skupštinske odluke, zakone, predsjedničke ukaze kao i odluke ustavnih sudova. Time ćete nas uvjeriti da ste dobronamjerni prema srpskom narodu i Republici Srpskoj – rekao je Savić.

Prema njegovim riječima, odluke koje su donesene od zapadnih moćnika su za Srpsku neprihvatljive.

– One zadiru u pravo da ne budemo svoji na svome i da vlasnici svoje Republike Srpske i njenog zemljišta bilo ono privatno ili državno. Zato ono mora da se čuva, a njeni najbolji čuvari su bili oni koji su za nju život dali, a vi koji ste danas sa nama kao i svi oni koji su kod svojih kuća, a u mislima su sa nama – rekao je Savić.

Na veliki narodni skup pod sloganom „Sloboda“ na Trgu Krajine došli su građani iz svih dijelova Republike Srpske da izraze podršku borbi za očuvanje odluka koje donose institucije Srpske.

Okupljeni na skupu nose zastave Republike Srpske, te zastavice na kojima piše „sloboda“.

Skup „Sloboda“ počeo je intoniranjem himne Republike Srpske „Moja Republika“ i himne Srbije „Bože pravde“.

Tokom skupa član nekadašnjeg benda „Viteški ples“ Miroslav Janjani otpjevao je pjesme „Sjećanje“ i „Za ljepšu Srpsku“.