Savjet ministara imenovao Ivana Lasića u Koordinaciono tijelo za Trgovsku goru

4
Foto: Klix.ba

Savjet ministara imenovao je danas direktora Agencije za radijacionu i nuklearnu bezbjednost BiH Ivana Lasića za člana Koordinacionog tijela BiH za problematiku odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na lokaciji Trgovske gore.

Lasić je imenovan umjesto Marinka Zeljke.

Članovi Koordinacionog tijela BiH za problematiku odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na lokaciji Trgovske gore su ministri nadležni za područje okoline, te direktori u resoru radijacione i nuklearne bezbjednosti.

Na prijedlog Ministarstva civilnih poslova, Savjet ministara donio je na današnjoj sjednici odluku o formiranju Savjetodavnog vijeća za implementaciju Proširenog parcijalnog sporazuma Savjeta Evrope o uspostavi kulturnih ruta za BiH.

U Savjetodavno vijeće imenovani su predstavnici nadležnih institucija za područje kulture na nivou BiH, Republike Srpske i Federacije BiH, Brčko distrikta i 10 kantona.

Zadatak Savjetodavnog vijeća je implementacija Proširenog parcijalnog sporazuma te razmatranje inicijativa za pristupanje postojećim kulturnim rutama i eventualnom kandidovanju novih ruta, saopšteno je iz Svajeta ministara.

BiH je 2016. godine pristupila ovom sporazumu, koji nastoji oblikovati zajednički kulturni prostor razvojem kulturnih ruta, s ciljem podizanja svijesti o nasljeđu, obrazovanju, umrežavanju, kvalitetnom i održivom prekograničnom turizmu i drugim srodnim djelatnostima.

Danas je usvojena informacija Ministarstva komunikacija i transporta u Savjetu ministara o statusu Projekta digitalizacije javnih radio-televizijskih servisa u BiH.

Potpisivanjem Ugovora o nabavci opreme za digitalni prenos i emitovanje za realizaciju Projekta digitalizacije Javnih RTV servisa u BiH 3. januara 2024. godine počeo je teći rok od 510 dana za puštanje cjelokupnog sistema u rad.

Završetkom druge faze ovog projekta krajem ove godine biće omogućeno praćenje zemaljske televizije putem novog digitalnog signala u većem dijelu BiH.

Usvojen je i izvještaj o radu Multisektorske radne grupe za praćenje implementacije Konvencije Savjeta Evrope o krivotvorenju medicinskih proizvoda i sličnim krivičnim djelima koja predstavljaju prijetnju javnom zdravlju za 2023. godinu.

BiH putem ranije imenovanih multisektorske radne grupe i nacionalne kontakt-tačke u Odboru predstavnika zemalja članica Savjeta Evrope kontinuirano sprovodi aktivnosti u skladu sa zaduženjima iz Operativnog plana, navodi se u saopštenju.

Danas je usvojena i informacija Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara o preduzetim koracima za rješavanje diskriminacije stranih farmaceutskih kompanija u vezi s esencijalnim listama lijekova na kantonalnom niovu, i to u Kantonu Sarajevo, Unsko-sanskom, Hercegovačko-neretvanskom i Livanjskom kantonu.

Ukupna robna razmjena za prošlu godinu 44,47 milijardi KM

Ukupna robna razmjena BiH za 2023. godinu iznosila je 44,47 milijardi KM, vrijednost izvezene robe bila je 16,70 milijardi KM, a vrijednost uvezene robe 27,77 milijardi KM, što je dovelo do spoljnotrgovinskog deficita od 11,07 milijardi KM, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Savjet ministara usvojio je danas analizu spoljnotrgovinske razmjene BiH za 2023. godinu, te zadužio Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa da ove analize dostavlja na kvartalnom nivou.

U analizi je navedeno da je u 2023. godini BiH najviše izvozila električnu energiju – u vrijednosti od 1,06 milijardi KM, a najviše uvozila naftna ulja, osim sirovih, u vrijednosti od 2,40 milijardi KM.

Najviše robe BiH je izvozila u Njemačku i to u iznosu od 2,68 milijardi KM, Hrvatsku 2,55 milijardi KM, Srbiju 2,09 milijardi KM, Austriju 1,72 milijardi KM, Italiju 1,45 milijardi KM, te Sloveniju 1,36 milijardi KM.

Najviše robe uvezeno je iz Italije i to u iznosu od 3,87 milijarde KM, Njemačke 3,34 milijarde KM, Srbije 2,83 milijarde KM, Kine 2,63 milijarde KM, Hrvatske 2,10 milijardi KM, a iz Turske 1,54 milijarde KM.

BiH je najveću pokrivenost uvoza izvozom u prošloj godini imala sa Austrijom, i to od 172,02 odsto, što je za 1,54 odsto više nego u 2022. godini, Slovenijom 126,32 odsto, Hrvatskom 127,65 odsto, što je za 27,56 odsto više u odnosu na godinu ranije.

Izvoz u zemlje EU iznosio je 12,19 milijardi KM, što je 7,86 odsto manje nego u 2022. godini, a uvoz iz zemalja Unije iznosio je 16,37 milijardi KM, što je 0,47 odsto više u odnosu na 2022. godinu, navadeno je u saopštenju.