Savjet ministara: Podrška privrednim subjektima u BiH

3
Foto: Klix.ba

Savjet ministara donio je danas na vanrednoj sjednici Odluku o izmjenama i dopuni Odluke o sprovođenju Zakona o carinskoj politici u BiH, sa oznakom „EI“ kao svojevrsnom potvrdom određene usklađenosti sa propisima EU u ovoj oblasti.

Izmjenama i dopunom Odluke, koju je predložila Uprava za indirektno oporezivanje BiH, privrednim subjektima omogućava se korištenje pojednostavljenog carinskog postupka izvoza/uvoza ro fakturi i nakon 31. januara, što praktično znači da kompanije koje imaju ova odobrenja nastavljaju njihovo korištenje.

Na ovaj način omogućava se poslovnoj zajednici u BiH da koristi jednostavnije i brže procedure izvoza/uvoza tokom 24 časa svakog dana u mjesecu, što je od velike važnosti za privredu koja je pogođena krizom na svjetskom tržištu, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Pojednostavljeni carinski postupak po fakturi direktno utiče na brzu snabdjevenost izvozno orijentisanih kompanija sirovinama i ostalim repromaterijalima za proizvodnju u kratkom vremenskom periodu.

Istovremeno se omogućavaju povećanje proizvodnje za izvoz i zadržavanje kupaca i stvaraju mogućnosti za proširenje poslovanja na druga tržišta.

Inicijativa za donošenje ove odluke potekla je od Spoljnotrgovinske komore BiH, Savjeta stranih investitora u BiH, kao i od privrednih subjekata koji koriste proceduru pojednostavljenog izvoznog/uvoznog carinjenja po fakturi.

Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku BiH.