Savjet ministara zatražio pomoć susjednih i drugih zemalja u gašenju požara u BiH

70
Foto: Klix.ba

Savjet ministara BiH jednoglasno je na vanrednoj telefonskoj sjednici donio Odluku o dopuni Odluke o traženju međunarodne pomoći za zaštitu i spasavanje u gašenju požara, koju je predložilo Ministarstvo bezbjednosti.

Dopunom Odluke zatražena je međunarodna podrška u gašenju požara u vidu vatrogasnih snaga, sredstava i letjelica za gašenje požara iz zemalja sa kojima BiH ima potpisane sporazume i memorandume o saradnji u zaštiti i spasavanju, te letjelica kroz procedure Mehanizma za civilnu zaštitu Evropske unije.

– Na ovaj način Savjet ministara BiH dopunio je prošlosedmičnu odluku kojom je zatražio od Republike Hrvatske međunarodnu pomoć u vidu slanja letjelica (kanadera) sa posadom radi pomoći u gašenju požara u BiH – navedeno je u saopštenju Savjeta ministara BiH.

Traženje šire međunarodne podrške u gašenju požara u BiH iz zemlje i vazduha uslijedilo je nakon eskalacije požara u BiH, naročito na području opštine Posušje – Nacionalni park „Blidinje“, te područja Parka prirode „Sutjeska“.

Požare u BiH iz vazduha gase helikopteri Oružanih snaga BiH, Helikopterski servis Republike Srpske i kanader Ratnog vazduhoplovstva Republike Hrvatske.

Odluka o dopuni Odluke o traženju međunarodne pomoći za zaštitu i spasavanje u gašenju požara biće objavljena u „Službenom glasniku BiH“, a važiće dok traje opasnost od požara.