SDA: Stranke „trojke“ oslabile poziciju „probosanskih snaga“

9
Foto: SDA

Glavni odbor SDA na današnjoj sjednici usvojio je zaključak kojim ocjenjuje da su stranke „trojke“ oslabile poziciju „probosanskih snaga“, te ističe da je neprihvatljivo donošenje bilo kakvog zakona kojim bi se uređivao rad Ustavnog suda BiH.

U zaključku Glavnog odbora SDA se navodi da je neprihvatljivo da u radu Ustavnog suda BiH ne učestvuju sudije koje bira predsjednik Evropskog suda za ljudska prava.

– Sam pristanak i na razgovore o ovim temama i formiranje radnih grupa predstavlja ugrožavanje interesa BiH – smatraju u SDA.

Jednim od zaključaka se ocjenjuje da su stranke „trojke“ dosadašnjim, kako tvrde, „ustupcima prema SNSD-u i HDZ-u BiH“ ozbiljno oslabile poziciju „probosanskih snaga“, te da bi „eventualni novi ustupci, o kojima se već pregovara i koji se odnose na Izborni zakon, Ustavni sud BiH, državnu imovinu i Centralnu izbornu komisiju BiH, bespovratno naštetili interesima BiH“.

Glavni odbor SDA se osvrnuo i na skupove podrške na entitetskoj granici i kratkotrajne obustave saobraćaja, pa zaključkom poziva Eufor da reaguje, a Tužilaštvo BiH da procesuira sve odgovorne za taj, kako smatraju u toj stranci, „protivustavan i nezakonit čin“.

Ova stranka nije zadovoljna ni radom federalne Vlade, koju naziva nametnutom, te ocjenjuje da je rezultat rada u prva četiri mjeseca mandata veoma loš.