Šef Orbanovog kabineta: Mađarska neće hapsiti Putina

17
Foto: AFP

Mađarska neće uhapsiti ruskog predsjednika Vladimira Putina ako bi ušao u tu zemlju, izjavio je Đerđeli Guljaš, šef kabineta mađarskog premijera Viktora Orbana.

On je istakao da ne postoje zakonske osnove za hapšenje Putina.

Na pitanje da li će Putin biti uhapšen ako dođe u Mađarsku, Guljaš je na brifingu rekao da Rimski statut nije ugrađen u mađarski pravni sistem.

– Možemo se pozvati na mađarski zakon i na osnovu toga ne možemo uhapsiti ruskog predsjednika pošto statut Međunarodnog krivičnog suda (MKS) nije proglašen u Mađarskoj – naglasio je Guljaš.

Guljaš je naveo da Vlada Mađarske „nije formirala stav“ o nalogu za hapšenje Putina.

– Te odluke nisu baš najsrećnije, jer vode stvari ka daljoj eskalaciji, a ne ka miru. To je moje lično, subjektivno mišljenje – dodao je Guljaš.

Nalog Suda znači da bi Putin mogao biti uhapšen i prebačen u Hag ako otputuje u bilo koju članicu MKS-a.

Mađarska je potpisala i ratifikovala Rimski statut kojim je osnovan Međunarodni krivični sud, koji je u petak, 17. marta, izdao nalog za hapšenje, optužujući Putina za ratni zločin nezakonitog deportovanja stotine djece iz Ukrajine. U njemu se navodi da postoje razumni razlozi da se vjeruje da Putin snosi individualnu krivičnu odgovornost.

Rusija, koja nije članica MKS-a, saopštila je da je potez suda besmislen. Moskva je više puta negirala optužbe da su njene snage počinile zločine tokom specijalne vojne operacije.