Šekara: Put ka raspadu BiH je ostajanje OHR-a i stranih sudija u Ustavnom sudu

3
Foto: Srđan Šekara

Član Glavnog odbora SNSD-a Srđan Šekara istakao je da su jedina prijetnja po BiH i put ka njenom raspadu ostajanje OHR-a i stranih sudija u Ustavnom sudu BiH koji je, kako kaže, odavno prestao da bude sud, a postao političko oružje dijela međunarodne zajednice i radikalnog sarajevskog političkog kruga iz kojeg se puca u Srpsku i njene institucije.

– Ako u nekoga ili nešto pucaš, onda je sasvim jasno i kakav epilog priželjkuješ – rekao je Šekara Srni, komentarišući navode Kristijana Šmita da „u BiH moraju ostati OHR i strane sudije sve dok Dejton ne bude skroz proveden“, kao i da će „ostati ovako dok ne bude u potpunosti demokratsko društvo, jer postoji opasnost od konflikta i raspada BiH“.

Šekara smatra da je sve ono što neizabrani stranac i samozvani visoki predstavnik Kristijan Šmit navodi kao razloge zbog kojih je neophodno da u BiH ostanu OHR i strane sudije potpuno destruktivno za ono što Šmit navodi kao svoju navodnu bojazan.

– Državna zajednica BiH kakva je stvorena sporazumom u Dejtonu, na čije se provođenje tako često poziva, iako isti taj sporazum potpuno devastira čak i samim pristankom da obavlja funkciju na koju nije imenovan u skladu sa tim aktom predviđenim procedurama, a potom i svim antidejtonskim potezima koje povlači, ugrožena je upravo njegovim arogantnim ponašanjem i aktivnostima čiji jedini cilj jeste otimanje imovine Republici Srpskoj i njeno institucionalno razvlašćivanje – navodi Šekara.

Šekara dodaje da bi, kada već priča o potpuno demokratskom društvu onda ovaj Nijemac trebalo da ostavi po strani manipulacije, pogleda se u ogledalo i konačno shvati da takvo društvo ne može postojati ni u jednoj zemlji u kojoj je vrhovni autoritet i protektor jedan stranac, izabran ili ne poput njega.

– Takvim lekcijama koje pokušava ovdje dijeliti dograđuje imidž koji je inače za žaljenje. Republika Srpska ima svoj put i on je popločan dosljednim poštovanjem ustavnih rješenja i Dejtonskog mirovnog sporazuma i tu ne postoji ništa konfliktno i opasno po državnu zajednicu BiH, u kojoj upravo nelegitimni stranac i njegovi saradnici stvaraju opasni uzurpatorski ambijent u kojem se postavljaju iznad svih ovdašnjih institucija – rekao je Šekara.