Šekara: Srpski glas će se čuti uprkos barijerama koje postavljaju Sarajevo i stranci

9
Foto: Srđan Šekara

Srpski glas će se čuti i pored barijera koje postavljaju političko Sarajevo i stranci koji se danas u njemu pitaju više nego ijedan njegov autohtoni stanovnik, baš kao što će se i Republika Srpska pitati o svemu onome što joj omogućava Ustav i Dejtonski sporazum, rekao je član Glavnog odbora SNSD-a Srđan Šekara.

– A tu demokratiju koju zajednički promovišu ostavljamo upravo njima, jer njene vrijednosti, ne radujemo se zbog toga, prije ili kasnije najviše će zaboljeti ovo i ovakvo Sarajevo – naveo je Šekara komentarišući odluku sarajevskog MUP-a da zabrani održavanje protesta Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH 1. septembra ispred Suda i Tužilaštva BiH.

On je rekao da to što čini političko-sudsko-policijsko Sarajevo jeste njihova multietnička održivost, jer oni će uvijek insistirati na retorici da su otvorena, bratstvenojedinstvena i multikulturalna sredina, ali da to ne podrazumijeva mogućnost slobodnog okupljanja Srba niti ostvarivanja njihovih demokratskih prava u tom gradu i BiH kakvom je oni zamišljaju.

Šekara smatra da se ne može ni očekivati od onih koji su jedva dočekali da Sarajevo trajno napusti blizu 160.000 Srba i svesrdno tome doprinosili da podnesu masovan skup Srba pored zgrade koja je bila mučilište i logor u kojem su nevini stradavali i tamničili zbog imena i prezimena, a pogotovo da sa tog mjesta glasno i jasno poruče da je predsjednik Republike Srpske izbor srpskog naroda i da mu nikakvim montiranim procesima ne mogu zabraniti da predvodi ljude koji su ga birali, štiti njihove interese i, naravno, izvršava svoje ustavne obaveze.

Sarajevska policija zabranila je održavanje protesta Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH 1. septembra ispred Suda i Tužilaštva BiH zbog, kako je navedeno, neispunjavanja formalnih uslova i iz bezbjednosnih razloga.

Predsjednik ovog odbora Đorđe Radanović podnio je 24. avgusta zahtjev za održavanje mirnog skupa 1. septembra ispred zgrade Tužilaštva BiH u Sarajevu zbog političke optužnice protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora „Službenog glasnika Srpske“ Miloša Lukića.

Podršku Dodiku i Lukiću pružili su predstavnici udruženja proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, ali i brojnih nevladinih organizacija koji su najavili prisustvo protestima, kao i predstavnici stranaka vladajuće koalicije u Srpskoj.

Tužilaštvo BiH podiglo je 11. avgusta optužnicu protiv Dodika i Lukića zbog nepoštovanja odluka Kristijana Šmita.