Šeranić: I dalje dva lica zaražena, situacija pod kontrolom

28
Foto: Aleksandar Golić/RAS Srbija

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izjavio je danas da su u Srpskoj i dalje dva lica zaražena virusom korona, a da je u porastu broj osoba pod nadzorom i pod tom mjerom je 210 lica.

– Najviše osoba pod nadzorom je u Banjaluci – 118. Stručni ljudi prate situaciju koja je pod kontrolom – rekao je Šeranić na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade Republike Srpske.

Šeranić je naveo da su zdrvastveni inspektori izdali 52 rješenja o stavljanju pod zdravstveni nadzor, od čega se 15 odnosi na kućnu izolaciju.

– Izolacija za čovjeka čini nepredviđenu situaciju i zbog toga ćemo u saradnji sa Udruženjem psihologa Republike Srpske i fakultetima angažovati psihologe kako bi građanima pružili upustva i pomoć kako bi kroz ovaj proces prošli što lakše – istakao je Šeranić.

On je dodao da i dalje rade na evidentiranju lica koja su bila u kontaktu sa onima kod kojih je utvrđeno da su zaraženi virusom korona.

– Do sada je urađeno 59 testova kojima je obuhvaćeno 58 osoba. Dva su bila pozitivna, a 56 negativno. Imali smo 650 testova i obezbjeđujemo dodatnih 150, uz mogućnost nabavke još 150 ukoliko bude potrebno – rekao je Šeranić.

Foto: SRNA

Šeranić je ponovo apelovao na građane da se pridržavaju uputstava nadležnih institucija.

– Ne smije doći do bilo kakvog oblika stigmatizacije. U ovom trenutku nema poraženih i svi ćemo biti pobjednici ukoliko se zajedno pridržavamo uputstava – istakao je Šeranić.

On je naveo da je za očekivati da će viša temperatura vazduha dovesti do opadanja mogućnosti za širenje virusa korona.

– Ali, nemamo jasne potvrde o tome jer su rađene preliminarne studije i sve ćemo znati kada bude završen jednogodišnji ciklus – rekao je Šeranić.

Prema njegovim riječima, institucije Republike Srpske su u stalnom kontaktu sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom koja će donirati i opremu potrebnu za zbrinjavanje onih koji su pod nadzorom i koji potencijalno budu zaraženi.

– Imaću danas sastanak i sa zamjenikom ambasadora Kine u BiH. Oni su nam ponudili pomoć, a biće to prilika i da čujem iskustva Kine – rekao je Šeranić.

Član Koordinacionog tima za planiranje, sprovođenje i praćenje aktivnosti u Srpskoj u vezi sa pojavom bolesti koju izaziva virus korona Jela Aćimović rekla je da su se dugo pripremali za reagovanje na pojavu ovog virusa i spremni su da odgovore na taj izazov.

– Molimo stanovništvo da se ponaša odgovorno i ispoštuje propisane mjere kako bismo spriječili širenje virusa korona u Srpskoj – poručila je Aćimovićeva.

Aćimovićeva je naglasila da je neophodno da se sve osobe, koje dolaze iz zemalja zahvaćenih epidemijom, poslije dolaska u Republiku Srpsku jave epidemiologu.

– Epidemiolog će procijeniti u kakvom riziku su bili i preporučiće im odgovarajuće mjere. Naš osnovni cilj je da svakog zaraženog što prije prepoznamo i izolujemo, te da spriječimo dalje širenje bolesti u Republici Srpskoj – navela je Aćimovićeva.

Ona je ponovila da su osnovne preventivne mjere higijenske kao što je često pranje ruku, izbjegavanje okupljanja na javnim mjestima i boravka u zatvorenom prostoru, te provjetravanje prostorija.

– Oni koji imaju simptome respiratornih bolesti treba da ostanu kod kuće i da manje posjećuju starije i osobe koje imaju hronične bolesti jer su one osjetljivije – naglasila je Aćimovićeva.

Član Tima Zvjezdana Rajkovača rekla je da su dva pacijenta koja su zaražena virusom korona i danas bez bilo kakvih simptoma.

– Oni se nalaze u izolaciji, nemaju povišenu temperaturu i kašalj. Urađeni su svi laboratorijski nalazi koji su uredni – rekla je Rajkovača.

Rajkovača je naglasila da Univerzitetski klinički centar (UKC) Republike Srpske raspolaže sa dovoljno kapaciteta za smještaj pacijenata koji eventualno budu zaraženi virusom korona.

Predstavnik Svjetske zdravstvene organizacije u BiH Mirza Palo rekao je da je zdravstveni sistem u Republici Srpskoj spreman da se suoči sa pojavom virusa korona.

– Zahvaljujem Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite i zdravstvenom sistemu Republike Srpske za adekvatno vođen proces u potvrđivanju prvih slučajeva virusa korona u Srpskoj. Mi smo u stalnom kontaktu i pružamo tehničku i stručnu podršku našim kolegama u javnom zdravstvu, koji rade odličan posao kada je riječ o nadzoru i praćenju kontakata što se pokazalo u prva dva slučaja – naglasio je Palo.

Palo je ocijenio da je potvrđivanje prvih slučajeva zaraze virusom korona u Republici Srpskoj bilo očekivano, ali da sistem djeluje kvalitetno i dobro radi svoj posao.