Šeranić: Nove mjere biće realizovane nekon usvajanja dva zakona

29
Foto: zeljka.cvijanovic/Instagram

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je da će mjere predložene danas na sastanku sa predsjednikom Srpske Željkom Cvijanović, poput besplatnih prenatalnih testova za sve trudnice, biti realizovane nakon usvajanja dva zakona.

Šeranić je zahvalio Cvijanovićevoj za inicijativu da se u nove mjere pronatalitetne politike uvrste i besplatni prenatalni testovi za sve trudnice u Republici Srpskoj i dodao da će te mjere biti realizovane kroz usvajanje izmjena zakona o zdravstvenoj zaštiti i novog zakona zdravstvenom osiguranju, te kroz adekvatna uputstva i pravilnike.

On je napomenuo da je novi zakon o zdravstvenom osiguranju, koji je bio u Narodnoj skupštini, prošao stručnu raspravu i predviđa da će ljudima oboljelim od malignih bolesti tokom bolovanja biti isplaćivan pun iznos plate, kao i majkama koje čuvaju trudnoću.

Šeranić je rekao da je ovim zakonskim rješenjem predviđena pogodnost za boravak roditelja uz dijete u bolnici, koja je sada do 15 godina.

On je podsjetio da je Cvijanovićeva predlagala odlične mjere koje su realizovane kroz program dječije zaštite, Fond zdravstvenog osiguranja, materinskog dodatka, većeg dječijeg dodatka i 100 odsto naknada za porodilje.

Kusturić: Mjera koju je predložila predsjednik Srpske jedina u zemljama okruženja

Direktor Fonda zdravstvenog osugranja Dejan Kusturić rekao je da je mjera koju je predložila predsjednik Srpske jedina u zemljama okruženja, gdje će Fond preuzimati finansiranje realizaciju ove mjere.

On je naveo da je Fond stabilan zahvljujući redovnim uplatama osiguranika, koje su sada značajno povećane, te ogromnoj pomoći Vlade, koja finansira pomenuti projekta i mnoge druge.

Kusturić je naveo da očekuje da će u narednih 10 dana u Narodnoj Skupštini Srpske biti usvojen Zakon o zdravstvenom osiguranju kako bi pomenute mjere mogle biti realizovane.

Foto: zeljka.cvijanovic/Instagram