Šeranić o stanju u bolnicama Srpske: Zaraženo 13 medicinara, ali sistem odolijeva

5
Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija

Do sada je u Republici Srpskoj virusom korona zaraženo 13 ljekara i mediinskih sestara, ali virus se nije proširio zdravstvenim ustanovama, pa svi domovi zdravlja i bolnice u Srpskoj rade – potvrdio je minsitar udravlja RS Alen Šeranić.

Šeranić je napomenuo da su zdravstvene ustanove prilagodile svoj rad sistemu drugačijem od uobičajenog, te da imaju trijažne punktove prije ulaska pacijenata u ustanovu.

On je dodao da je većina na koronu pozitivnih zdravstvenih radnika zaražena u kontaktu sa članovima svojih porodica, ili u drugim privatnim kontaktima.

– Nakon svakog takvog slučaja testirali smo sve zdravstvene radnike, ali i pacijente, koji su dolazili u dodir sa zaraženim zdravstvenim radnikom i svi ti kontakti su bili negativni – rekao je Šeraić i dodao da se ukoliko se u zdravstvenoj ustanovi pojavi lice pozitivno na virus korona, primjenjuju epidemiološke mjere izolacije odjeljenja i zdravstvenih radnika koji tu rade.

On je napomenuo da je pravilo za sve zdravstvene, ali i druge ustanove, da lice koje ima bilo kakav simptom koji ukazuje na postojanje respiratornog virusa, kao što je temperatura, kašalj, glavobolja, mora da ostane kući i ne treba da ide na posao.

Konferencija za novinare ministra Alena Šeranića

Pratite konferenciju za novinare ministra Alena Šeranića#RTRS #RTRSvijesti

Posted by RTRS vijesti on Thursday, April 2, 2020