Šeranić: Obavezno nošenje maski i rukavica na prodajnim mjestima i u zajednici

30
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je danas da svako ko koristi i pruža usluge u prodajnim prostorima ima obavezu da koristi zaštitne maske i rukavice.

– Ista stvar se odnosi i na boravak u zajednici. Primijećeno je da se zbog lijepog vremena građani okupljaju u grupama, iako je preporuka da to ne rade. Treba da izdržimo naredne dvije do tri sedmice i poštujemo mjere koje se, prije svega, odnose na nošenje maski i zaštitu lica – rekao je Šeranić na konferenciji za novinare u Banjaluci poslije sjednice Republičkog štaba za vanredne situacije.

On je istakao da širenje virusa korona nije vezano samo za porodična žarišta i direktne kontake, te da neka pozitivna lica ne mogu da identifikuju kontakte.

— Zato moramo da se zaštitimo. Ostaju na snazi i mjere koje se odnose na smanjenje socijalnog kontakta i molim građane da se ne okupljaju i da drže fizičku distancu od najmanje dva metra – naglasio je Šeranić.

On je precizirao da je važno nositi zaštitna sredstva zbog ljudi koji nemaju simptome, a kojih prema međunarodnim podacima ima 80 odsto u određenoj zajednici.

– Nošenje maski je barijera u smislu dodirivanja usta i nosa, što treba izbjegavati jer se virus prenosi kroz dodir sa sluznicom, odnosno ako su vam ruke neoprane ili nemate na njima zaštitu – pojasnio je Šeranić.

On je rekao da će ispunjavanje ovih mjera i preporuka na terenu pratiti inspekcije, komunalna policija i Ministarstvo unutrašnjih poslova.

– Ne treba da se opuštamo, dobro smo se ponašali u prethodnom mjesecu i hajde da tako nastavimo – ponovio je Šeranić i dodao da će Republički štab za vanredne situacije u ponedjeljak, 13. aprila, odlučivati dalje o mjerama koje će se realizovati.

Šeranić je izrazio zahvalnost građanima zbog dosadašnjeg uzornog ponašanja i poštovanja mjera nadležnih čime se čuvaju ljudski životi, te onemogućava širenje virusa i potencijalno opterećenje sistema zdravstva.