Šeranić objasnio od čega zavisi uvođenje kovid propusnica u Srpskoj

53
Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija

Republika Srpska ima spreman akt kojim se uvode kovid propusnice, a riječ je o potvrdama koje dokazuju da je osoba zaštićena od korone, odnosno da nije zaražena.

Kako kaže ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, Alen Šeranić, zasad se, međutim, neće posezati za ovom mjerom sprečavanja širenja zaraze, jer je u Srpskoj trenutno u padu broj inficiranih, dok broj pacijenata u bolnicama stagnira.

– I u narednom periodu ćemo pratiti epidemiološke pokazatelje, od kojih će zavisiti kakve ćemo mjere donositi i u kojem trenutku. Ako bude pogoršanja situacije, svakako da je jedna od mjera i uvođenje kovid propusnica – naglašava za Srpskainfo ministar Šeranić.

Dodaje da su zemlje regiona uvele različite modele ovih propusnica, koje je i Srpska razmatrala.

– Ovde treba vidjeti koja su mjesta najrizičnija za prenos virusa i gdje treba uvesti ove propusnice, ako se mjerama ne može obezbijediti sigurna okolina, pa da se ljudi osjećaju bezbednije i da u zajednici imamo manje osoba koje bi mogle da budu zaražene i, eventualno, teže oboljele. U svakom slučaju, ako dođe do pogoršanja epidemiološke situacije, i mjera uvođenja kovid propusnica je na raspolaganju – poručuje ministar Šeranić.

Kovid propusnice su dokumenti koji dokazuju da je osoba zaštićena od infekcije, na način da je primila vakcinu, preležala koronu ili da ima negativ rezultat testa za ovaj virus.