Šeranić: Očekuje se idejni projekat za rekonstrukciju prijedorske bolnice

5
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izjavio je danas da bi idejni projekat rekonstrukcije bolnice u Prijedoru trebalo da za mjesec dana dođe u Ministarstvo o čemu onda treba da se izjasni Vlada Srpske.

Šeranić je rekao novinarima u Prijedoru da to podrazumijeva i arhitektonska i rješenja o pitanju opreme.

– Vlada će se izjasniti i zadužiti i bolnicu i grad u onom segmentu koji grad potpomaže cijeli ovaj projekat na dalju realizaciju. To je negdje dinamika u sljedećih, nadam se, dva mjeseca, da ćemo imati određena rješenja – najavio je Šeranić.

On je dodao da je Prijedor, osim bolnice Gradiška, ostao vezan za dalje aktivnosti plana rekonstrukcije svih bolnica u Republici Srpskoj.

– Kolege su me upoznale o nizu problema dotrajalosti opreme, ali sva oprema koja bude neophodna ulazi u projekat rekonstrukcije. Shvatam da su građani Prijedora već umorni od rokova i izjava koje sam davao o ovom pitanju, ali shvatite, rekonstrukcija i izgradnja bolnice nije kao rekonstrukcija i izgradnja bilo koje stambene zgrade. To je vrlo zahtjevan projekat – naglasio je Šeranić.

Vršilac dužnosti direktora Bolnice „Dr Mladen Stojanović“ Miloš Bijelić rekao je da očekuje da će u narednih 15 dana biti završen idejni projekat i spreman za predstavljanje u Ministarstvu zdravlja, navodeći da je riječ o investiciji od 140 miliona KM.

– Imali smo više sastanaka u Ministarstvu zdravlja i sa ministrom lično. Ministar je nama potpunosti na raspolaganju, kao i Ministarstvo. Evo sad imamo tu i privilegiju i čast da nas je ministar obišao, da smo održali sastanak sa svim rukovodiocima odjeljenja gdje je mogao iz prve ruke da čuje probleme koje ima bolnica Prijedor, gdje se uključio aktivno u raspravu u vezi sa tim problemima, ponudio neka konkretna rješenja, tako da u potpunosti imamo dobru saradnju sa Ministarstvom zdravlja i podršku – dodao je Bijelić.

Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor izrazio je zadovoljstvo onim što je danas čuo na sastanku rukovodstva bolnice sa čelnim ljudima resornog ministarstva.

– Očekujemo da u narednim danima, kako je ministar i rekao, i, naravno, direktor bolnice, bude potvrđen taj idejni projekat koji je, mogu slobodno reći, po najvišim mogućim standardima, ispunjava sve što je bilo neophodno i predviđeno. Kada dobijemo zeleno svjetlo, očekujemo od Vlade podršku za raspisivanje tendera – naveo je Javor.

Javor je dodao da je grad uključen što se tiče sve neophodne dokumentacije, same izrade, kao i Zavod za izgradnju grada, a na raspolaganju su i sve gradske ustanove, preduzeća.