Šeranić: Priča pojedinih demografa i medija pucanj u prazno

26
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Priča koju svakodnevno recikliraju opozicioni mediji i pojedini demografi o demografskom razvoju Republike Srpske je pucanj u prazno jer se svijet dvije od posljednje četiri godine borio sa pandemijom, a onda sa ekonomskim poremećajima koje je nametnula ukrajinska kriza, izjavio je Srni ministar zdravlja i socijalne zaštite Srpske Alen Šeranić.

Uprkos svim tim izazovima sa kojima smo se susretali i susretaćemo se još, rekao je Šeranić, Vlada Srpske intervenisala je u svim oblastima – od povećanja plata, penzija, socijalnih davanja, boračkog dodatka, ali isto tako i kad je riječ o podršci porodici, djeci i omladini.

– U tom pogledu radili smo i na izmjenama Zakona o dječijoj zaštiti, povećavanju izdvajanja za dječiji dodatak, porodiljskog 100 odsto bolovanja, kroz novi nacrt Zakona zdravstvenom osiguranju i 100 odsto plate za čuvanja trudnoće – naglasio je ministar Šeranić.

On je podsjetio i da je prvi put donesen Zakon o biomedicinski potpomognutoj oplodnji, realizovana Strategija očuvanja seksualno-reproduktivnog zdravlja i uvedene vakcine protiv humanog papiloma virusa.

– Prema tome, priča koju recikliraju je pucanj u prazno i potpuno bez osnova – naglasio je Šeranić, podsjetivši na dio mjera i aktivnosti koje je Vlada preduzela s ciljem pomoći i podrške stanovništvu Srpske.