Šeranić: Saradnja Republike Srpske i Srbije u zdravstvu na najvišem nivou i biće nastavljena

10
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je da je saradnja Srpske i Srbije na najvišem nivou u oblasti zdravstva i socijalne zaštite, te naglasio da će ona biti i nastavljena u kontinuitetu.

Šeranić je istakao dobru saradnju sa ministrom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikolom Selakovićem u oblasti socijalne zaštite i najavio da je planirano potpisivanje sporazuma Srbije i Srpske u ovoj oblasti.

– Identifikovali smo tri ili četiri područja gdje možemo zajednički da radimo i planiramo da godišnje, redovno održavamo konferenciju svih centara za socijalnu zaštitu Srpske i Srbije na kojem bi bila razmijenjena iskustva u ovoj osjetljivoj oblasti – rekao je Šeranić za RTRS.

On je kao dobar primjer saradnje dvije zemlje naveo dolazak ljekara iz Srbije u zdravstvene ustanove u Srpskoj kako bi bila razmijenjena iskustva, ali i razvijene nove zdravstvene usluge.

Šeranić je dodao da je posebno ponosan na saradnju Srbije i Srpske u oblasti kardiohirurgije, istakavši da bez pomoći Srbije ovu oblast u Srpskoj ne bi bilo moguće razviti i unaprijediti.

– Kada znamo da je za godinu dana više od 200 ljudi operisalo različite kardiološke patologije, uz podršku kolega iz Srbije, onda je to stvarno za ponos – rekao je Šeranić.

Šeranić je naveo da je Univerzitetski klinički centar Srpske perjanica zdravstvenog sistema, ali je naglasio da treba razvijati usluge i u drugim bolnicama.

– Zahvaljujući saradnji sa Srbijom, pojedine bolnice u Srpskoj su iskoračile u segmentu pružanja usluga pacijentima, omogućavajući da kolege iz Srbije dolaze i rade sa njima – naveo je Šeranić, istakavši da su sjajan primjer za to bolnice u Istočnom Sarajevu, Nevesinju, Trebinju, Bijeljini, Zvorniku.

On je naveo da je Srpska zahvalna i što specijalizanti imaju priliku da stiču znanja na klinikama u Srbiji.