Šeranić: Situacija stabilna, nabavka vakcina na dva fronta

11
Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić izjavio je da Republika Srpska može biti zadovoljna trenutnom situacijom u vezi sa virusom korona, ali da treba sačekati kraj januara da bi se vidjelo kako su se građani ponašali tokom praznika.

Šeranić je naveo da se, kad je riječ o nabavci vakcine, radi na dva fronta, putem „Kovaks“ mehanizma i nabavkom ruske vakcine „sputnjik“.

– Svaka vakcina koja dođe u upotrebu u BiH bezbjedna je, ali se ne zna koliko traje imunitet. Imamo namjeru da napravimo pravilnik o imunizaciji – rekao je Šeranić u Banjaluci.

Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija

Direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković najavio je da će u toku ove sedmice biti obavljene sve procedure vezane za nabavku vakcine, dok će krajem januara početi edukacija timova zdravstvenih radnika koja se odnosi na čuvanje i aplikaciju vakcine.

Epidemiolog Jelena Đaković Dević rekla je da je u posljednja 24 časa, u Republici Srpskoj potvrđen još 91 slučaj virusa korona, od 730 testiranih, a preminulo je deset osoba.